Ako dlho sa varia zemiaky, to je otázka, s ktorou sa pri varení stretávame často, pokiaľ si nie sme istí, ako dlho danú surovinu variť. Prinášame vám skvelé tipy, ako dlho variť zemiaky, aby boli presne podľa vašich chutí a na taký spôsob, ako si prajete. Naučte sa v kuchyni spoznávať ingrediencie a spôsoby ich prípravy.
Vyskúšajte overené tipy – ako dlho sa varia zemiaky a pripravte si chutný obed či večeru.
Tipy, ako dlho sa varia zemiaky
Ako dlho sa varia zemiaky v šupke
- Doba varenia: 15 – 25 minút, záleží na veľkosti zemiakov, 15 minút stačí priamo čerstvým zemiakom
Ak ste sa rozhodli pre varené zemiaky v šupke, nezabudnite ich vopred dobre umyť a šupku zemiakov dobre vyčistiť. Na varenie použite zemiaky približne rovnakej veľkosti, aby boli rovnomerne uvarené. Vložte do hrnca so studenou vodou tak, aby boli celé ponorené pod vodou.
Tento spôsob varenia zemiakov zachová skoro všetky vitamíny obsiahnuté v zemiakoch.
Ako dlho sa varí zemiaky na kašu
- Doba varenia: aspoň 25 minút
Zemiakom na kašu nebude vadiť, ak ich necháte variť aj dlhšie ako tie klasické prílohové zemiaky. Nevadí, ak sa vám rozvaria, pretože aj tak sa z nich bude robiť zemiaková kaša.
Šefkuchári odporúčajú pridať pri príprave kaše do zemiakov aj trochu vody z varenia, v ktorej sú obsiahnuté všetky výživné látky, ktoré sa dostali pri varení von zo zemiakov, zvýši sa najmä podiel draslíka.
Ako dlho sa varia zemiaky na šalát
- Doba varenia: aspoň 25-30 minút pri väčších zemiakoch v šupke, v prípade nakrájaných 15-20 minút
Štandardne väčšina z nás varí zemiaky na šalát v šupke. Najjednoduchší spôsob, ako skontrolovať stav variacich sa zemiakov je pichnutím vidličky alebo noža, čím zistíte konzistenciu, či je zemiak ešte tvrdý alebo sa už jemne rozpadá.
Čo ovplyvňuje dobu varenia zemiakov
Varenie zemiakov závisí predovšetkým od toho, či máte k dispozícii čerstvé, nové zemiaky so záhradky alebo pracujete so staršími zemiakmi, ktoré boli dlhšie skladované. Pri zemiakoch je tiež dôležité, aký varný typ máte doma, pretože zemiaky každého varného typu sa varia odlišne dlhú dobu.
Varné typy zemiakov
Na našich trhoch sú k dostaniu nasledujúce typy zemiakov:
- Typ zemiakov A – zemiaky sa vyznačujú tým, že majú hladkú šupku a poväčšine oválny pretiahnutý tvar. Tieto zemiaky sú vhodne na varenie ako príloha k jedlám, do zemiakového šalátu alebo na varenie v šupke.
- Typ zemiakov B – tieto zemiaky sú doslova univerzálne svojim použitím. Pri varení sa trochu rozsypávajú a sú jemne múčne.
- Typ zemiakov C – vyznačuje sa predovšetkým hrubšou šupkou, obsahujú veľké množstvo škrobu a na tanieri sa tiež rozsypávajú.
Niekedy sa môžeme v obchodoch stretnúť aj s označením zemiakov A-B alebo B-C, čo sú v podstate prechodové typy a vlastnosti zemiakov sa miešajú podľa daných skupín.
Ako uvariť zemiaky správne
Počas varenia sa odporúča kontrolovať varené zemiaky vidličkou alebo nožom, aby ste sledovali ich konzistenciu. Ak sa chcete vyhnúť rozvareniu, vypnite takmer uvarené zemiaky vždy o niečo skôr a nechajte ich dôjsť v horúcej vode.
Aby sa zemiaky uvarili rovnomerne, snažte sa ich krájať vždy na rovnomerné časti, prípadne ak ich varíte vcelku, vyberajte veľkosťou podobné kúsky.
Najobľúbenejšie zemiakové jedlá
Zemiaky sú neoddeliteľnou súčasťou našej kuchyne, používame ich ako prílohu k hlavným jedlám, ale aj ako základnú surovinu do cesta. Zemiaky sú hlavnou súčasťou zemiakových placiek, nokov, knedlí zo zemiakového cesta či tradičných zemiakových lokší.
Medzi ďalšie typické jedlá pripravované zo zemiakov môžeme zaradiť:
- francúzske zemiaky,
- tradičné chlpaté knedlíky,
- pastierske plnené placky,
- bryndzové pirohy,
- a mnohé ďalšie.
Tipy, ako dlho sa varia zemiaky sa raz za čas hodia v kuchyni každému, kto si nie je istý, ako zemiaky uvariť. Využite naše osvedčené tipy, ako dlho variť zemiaky a pripravte si ich na taký spôsob, aký máte najradšej.
Zdroj: lovepotatoes.co.uk, evolvingtable.com