ReceptyRecepty na bezmäsité jedláSladké jedlá

Domáce vyprážané šišky – overený recept

Domáce vyprážané šišky – overený recept

Pekne vypečené šišky, ktoré sú posypané cukrom alebo ozdobené čokoládou majú radi nielen deti, ale aj dospelí. Dať si túto výbornú pochúťku je pôžitok. Bežne kúpite šišky v obchodoch, ale postupne objavíte aj menšie šišky, ktoré môžete rôzne ochutiť, pridať k nim polevy, čokoládu, ovocie a ďalšie veci. Vzniká tak nevšedný nápad na dezert, ktorý si zamilujú úplne všetci. Pripravte si fašiangové šišky aj doma. Je to jednoduché a rýchle zároveň. 

Recept na domáce šišky

Vyskúšajte tento overený recept na nadýchané šišky z kvásku. Použite ľubovoľnú náplň, napr. rýchle kysnuté šišky s džemom, čokoládovým krémom, nutellou či lekvárom.

Suroviny

  • 50 g práškového cukru,
  • 500 g hladkej múky,
  • 1 celá kocka čerstvého droždia,
  • 60 g masla (nie Hera),
  • 4 žĺtky,
  • 250 ml mlieka polotučného,
  • 1 vrecko vanilkového cukru,
  • 2 – 3 polievkové lyžice rumu,
  • dostatok rastlinného oleja,
  • náplň (marmeláda, džem, čokoláda, krém a podobne).
Zdroj foto: HandmadePictures / Shutterstock.com

Postup prípravy

  1. Pripravte si misu, do ktorej dajte polovicu vlažného mlieka. To môžete nechať predtým v izbovej teplote, prípadne ho zohriať v kastróliku. 
  2. Pridajte do mlieka vanilkový cukor a droždie, ktoré rozdrobíte. 
  3. Misu potom prikryte utierkou a dajte na teplé miesto odpočívať, aby mohol vzísť kvások. Ten je základom pre cesto.
  4. Do druhej misy dajte žĺtky, pridajte cukor a spolu so zmäknutým maslom vyšľahajte do peny. Ideálne zmiešajte žĺtky s cukrom a potom pridajte maslo. Spoločne pripravte ľahkú penu. 
  5. Pridajte múku, ktorú predtým preosejete, zvyšok vlažného mlieka a kvások, ktorý vám medzitým vzišiel. 
  6. Tiež pridajte rum, poprípade vanilkovú esenciu a premiešajte. Vypracujte následne hladké cesto. Ako spoznať, že je hotovo? Cesto sa nelepí.
  7. Misu poprášte múkou, pridajte cesto, posypte zľahka múkou a prikryte utierkou. Dajte na teplé miesto, kde nechajte kysnúť asi polhodinky. Cesto na šišky by malo riadne vykysnúť. 
  8. Dajte ho na dosku, vyvaľkajte (cesto by malo byť vysoké asi 1,5 centimetra) a za pomoci formičky alebo pohára vykrajujte kolieska. Doprostred dajte náplň a opatrne zabaľte. Musí byť poriadne utesnené, aby sa pri vyprážaní neroztvorili. 
  9. Dajte ich spojom dole a nechajte asi 20 minút kysnúť.
  10. V hrnci alebo fritéze poriadne rozpáľte dostatok oleja, pridajte trochu soli, vďaka čomu nebude olej veľmi prskať. Vložte plnené šišky a smažte po oboch stranách.
  11. Akonáhle je hotovo, dajte na papierovú utierku, aby prebytočný tuk odsala. 
  12. Posypte cukrom alebo kakaom, podľa chuti a podávajte.