Výborným sladkým obedom sú aj buchtičky s krémom alebo ak chcete dukátové buchtičky. Existuje rýchla a jednoduchá možnosť, kedy si kúpite hotové buchtičky a doma pripravíte len pudingový krém. No keď si pripravíte doma aj samotné buchtičky, neoľutujete a po kupovaných už nesiahnete.
Máte radi zmenu, kedy si dáte na obed niečo sladké? Nemyslíme tým tabuľku čokolády, ale napríklad žemľovku, tvarohové guľky s ovocím alebo ryžový nákyp. Nadýchané dukátové buchtičky si zamilujete a nejde o nič zložité na prípravu. Ako si pripraviť tieto výborné domáce buchtičky s pudingovým krémom?
Recept na domáce dukátové buchtičky s pudingom
Prinášame recept na dukátové buchtičky, ktorý je takzvane hrnčekový. Nemusíte mať po ruke ani váhu.
Suroviny
Na cesto na dukátové buchtičky:
- 3 hrnčeky polohrubej múky,
- 4 polievkové lyžice rozpusteného masla,
- 4 polievkové lyžice oleja,
- 1 hrnček vlažného mlieka,
- 4 polievkové lyžice cukru,
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry,
- 1 vajce,
- ½ kocky droždia,
- 1 vrecko vanilkového cukru.
Na krém na dukátové buchtičky:
- 750 ml mlieka,
- 1 vrecko vanilkového pudingu,
- 4 polievkové lyžice cukru,
- vanilková esencia alebo pár kvapiek rumu.
Postup prípravy
- Vezmite väčšiu misu, preosejte do nej múku a urobte uprostred jamku. Pridajte rozdrobené droždie, dve polievkové lyžice cukru a štyri polievkové lyžice vlažného mlieka. Potom pridajte dve čajové lyžičky múky a nechajte bokom vzísť kvások.
- Cukor, ktorý vám zostal, zmiešajte so štipkou soli, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou.
- Premiešajte, pridajte maslo, zvyšok mlieka a vajcia. Všetko premiešajte a vypracujte hladké cesto.
- Dajte ho na hodinku do tepla, kde pekne vykysne. Potom cesto premiešajte a znova dajte odpočívať do tepla ešte na pol hodinku.
- Pekáčik potrite olejom a vložte opatrne cesto na dukátové buchtičky, aby bolo rovnomerne rozprestreté do všetkých strán.
- Potom namočte nôž do oleja a cesto narežte, aby vznikli kocky.
- Potrite vrch olejom a dajte do rúry, ktorú si vopred rozohrejete na 170 stupňov.
- Pečte dozlatista a nechajte bokom, aby boli pri podávaní teplé.
- Pripravte si krém.
- Polovicu mlieka dajte do hrnca, premiešajte a priveďte do varu.
- V druhej polovici rozmiešajte puding, pridajte cukor, rum alebo esencie a dajte k vriacemu mlieku.
- Neustále miešajte a varte, kým krém nebude hustý.
Dukátové buchtičky dajte na tanier, polejte krémom a podávajte. Dobrú chuť!
Recepty na ďalšie sladké jedlá