ReceptyRecepty na torty a dezerty

Cviklové brownies – recept na čokoládový koláč trochu inak

Cviklové brownies – recept na čokoládový koláč trochu inak

Recept na ciklové brownies osloví milovníkov zdravého životného štýlu i čokoládových pochúťok.
Tento recept využíva prirodzenú sladkosť a vlhkosť červenej repy, aby získal koláč dokonale vláčnu textúru, bez nutnosti pridávať nadbytočný cukor alebo tuk.

Čo je brownies?

Brownie je hustý, vláčny čokoládový koláč, pôvodom z Ameriky. Má typickú mäkkú a mierne lepkavú textúru. Tento obľúbený dezert sa zvyčajne pečie v hlbokom plechu a krája na menšie štvorcové alebo obdĺžnikové kúsky. Existuje mnoho variant brownie, od tých najzákladnejších, ktoré obsahujú základné ingrediencie ako čokoláda, maslo, cukor, vajcia a múka, až po zdravšie verzie, napríklad cuketové brownies, fazuľové alebo cviklové.

Recept na cviklové brownies

Suroviny

  • 200 g uvarenej cvikly,
  • 100 g mandlovej múky (môže byť aj hladká),
  • 50 g kakaa,
  • 2 vajcia,
  • 120 g cukru (môžeme nahradiť medom),
  • 50 ml kokosového oleja,
  • 1 ČL prášku do pečiva,
  • štipka soli.

Postup:

  1. Cviklu uvaríme v šupke – varíme ju približne 30 minút, v závislosti od jej veľkosti.
  2. Následne ju očistíme a nastrúhame na jemno.
  3. V miske zmiešame všetky suché suroviny: preosiatu mandľovú múku, kakao, prášok do pečiva a soľ.
  4. V inej miske spolu vyšľaháme vajcia a cukor do peny. Následne pridáme aj olej.
  5. Pridáme nastrúhanú cviklu a suché suroviny. Premiešame do hladka.
  6. Zmes nalejeme do formy, napríklad na biskupský chlebíček.
  7. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 – 30 minút. Brownie je správne upečené, keď je povrch mierne popraskaný, vnútro vláčne, ale okraje pevné.

Tip: Cviklové brownie môžete ešte obohatiť o čokoládovú polevu.

Ako servírovať brownies?

Cviklové brownies možno servírovať niekoľkými spôsobmi, ktoré zvýraznia ich jedinečnú chuť a vizuál. Tu je niekoľko tipov:

  • so šľahačkou a vanilkovou zmrzlinou,
  • s ovocným coulis (hustá, hladká omáčka alebo pyré), ktoré vznikne rozvarením mrazeného ovocia s cukrom a prepasírovaním cez sitko,
  • posypané práškovým cukrom,
  • s polevou alebo glazúrou.

Zdroj: somethingsweetsomethingsavoury.com