Grilovaná zelenina je výborná ľahká príloha k mäsu. Grilovanú zeleninu si môžete pripraviť na kontaktnom grile, avšak možná je aj jej príprava na panvici či v rúre. Ktoré druhy zeleniny sa hodia na grilovanie a ako ich pripraviť?
Zelenina vhodná na grilovanie
Na grilovanie sa hodia primárne pevnejšie druhy zeleniny. Väčšina z nás sa obmedzuje len na grilované papriky a cukety, občas snáď skúsime i cherry paradajky. Grilovať sa však dá aj iná zelenina, napríklad mrkva, tekvica, baklažán, cibuľa, špargľa, zelené fazuľky a dokonca aj rímsky šalát. Väčšina listovej zeleniny, či napríklad aj uhorka, sa na gril nehodí pre svoj vysoký podiel vody, grilovaný rímsky šalát je ale skvelou pochúťkou. A okrem zeleniny nesmieme zabudnúť ani na grilované šampiňóny, ktoré sú k dostaniu celoročne.
Tip: Vhodné je nakrájať zeleninu na väčšie kusy. Zostane tak šťavnatá a tiež sa s ňou bude lepšie manipulovať.
Ako pripraviť zeleninu na grilovanie
Tajomstvo chutnej grilovanej zeleniny začína už pri jej výbere. Na gril sa hodí len naozaj zdravá a kvalitná zelenina, radšej menšia, aby zostala šťavnatá.
- Pred grilovaním zeleninu umyte a osušte.
- Ak nepotrebuje „vypotiť“, napríklad cuketa alebo baklažán, nesoľte ju pred grilovaním, ale až po.
- Väčšiu zeleninu nakrájajte na kusy: mäsité papriky na štvrtiny, cuketu, baklažán, patizón a cibuľu na plátky. Mrkvu stačí len očistiť, rovnako tak špargľu alebo fazuľky. Fazuľky grilujte radšej na tácke alebo na kontaktnom grile.
- Pripravenú zeleninu potrite olejom, aby sa vám neprichytila na gril.
Tip: Pokiaľ nemáte kontaktný gril, vyskúšajte ugrilovať zeleninu v rúre na plechu. Ďalšou možnosťou je príprava zeleniny na panvici.
Ako ochutiť grilovanú zeleninu
- Vo väčšine prípadov stačí zeleninu len sprudka ugrilovať, následne posoliť a prípadne pridať štipku grilovacieho korenia. Takto chutia hlavne cukety, tekvice a patizóny, ktoré nemajú vlastnú chuť nijako výraznú.
- Všetky tieto druhy a napríklad aj grilované papriky sú veľmi dobré marinované za tepla v balzamikovej redukcii.
- Zelené fazuľky, kukuricu, dusená mrkva a špargľa budú výborné, keď ich na záver potrite rozpusteným maslom.
- V prípade mrkvy docielite nečakane skvelú chuť, keď ju pár minút pred stiahnutím z grilu potriete medom.
Odporúčame tiež: Čo je fermentovaná zelenina a ako si ju pripraviť
Ako podávať grilovanú zeleninu
Grilovaná zelenina je výbornou prílohou, ale chutí skvele aj samotná, s rôznymi dipmi či bylinkovým maslom. Grilovaná cibuľa je skvelou prílohou k mäsu, na grile ju môžete nechať, kým nezačne karamelizovať. Paradajky grilujte najlepšie cherry na stonke – tá vám poslúži ako držadlo. Aj tie budú výborné k mäsu bez akejkoľvek ďalšej úpravy. A ak nie ste práve zástancami teplej zeleniny, pokojne si ju nechajte vychladnúť – aj tak vám bude chutiť.
Grilovaná zelenina v rúre
Alternatívnym spôsobom je pripraviť si grilovanú zeleninu v rúre.
Budete potrebovať:
- zeleninu podľa vlastného výberu,
- olivový olej,
- soľ,
- čierne korenie a iné koreniny podľa chuti.
Postup prípravy:
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Medzitým si pripravte zeleninu. Umyte a nakrájajte ju na rovnaké kúsky, aby sa rovnomerne upiekla.
- V miske si pripravte zmes olivového oleja, soli, čierneho korenia, prípadne iných korenín podľa vlastného výberu. V tejto zmesi zmiešajte nakrájanú zeleninu.
- Na plech položte papier na pečenie a rovnomerne rozložte zeleninu. Snažte sa, aby sa jednotlivé kúsky nedotýkali.
- Vložte plech do rúry a pečte približne 20-25 minút, resp. kým zelenina nezíska zlatohnedú farbu a nebude mierne skaramelizovaná na okrajoch.
Tip: Ku grilovanej zelenine v rúre môžete pridať aj kúsky feta syra.
Zdroj: recipetineats.com
Ďalšie obľúbené jedlá a prílohy