ReceptyRecepty na polievky

Držková polievka – tradičný recept z predvarených držiek

Držková polievka – tradičný recept z predvarených držiek

Držkovú polievku máme spojenú s tradičnou českou kuchyňou. Držky sú výborným zdrojom bielkovín a príprava staročeskej držkovej polievky nie je nijak zložitá.

Čo sú to držky

Než sa s vami podelíme o zoznam surovín a recept na klasickú držkovú polievku, poďme si držky predstaviť. Z čoho sú vlastne držky? Tie tradičné sa vyrábajú z hovädzích predžalúdkov. Hovädzie držky sú teda vlastne zmesou čepca, bachora a knihy. Tie sú dôkladne niekoľkokrát prepláchnuté vodou, až z nich zostane čistá svalovina. Tá sa následne nakrája na plátky, ktorým sa hovorí držky. Na pultoch mäsiarstva ale môžeme naraziť aj na bravčové držky, ktoré sú vyrobené z bravčových žalúdkov a sú ružovkasté.

Sú držky zdravé?

Okrem toho, že už viete, ako držky vznikajú, spomenieme si aj ich základné vlastnosti. Držky sú totiž zdraviu prospešné a majú blahodarný vplyv na zdravie kostí, rast svalov a dostatok červených krviniek.

Držky sú plné bielkovín, vďaka čomu majú pozitívny efekt na zdravie kostí a svalov. Obsahujú aj vitamín B12. Ten sa postará o to, aby u vás nenastala anémia a počet vašich červených krviniek bol v norme. Zároveň sú držky nízkokalorické a napomáhajú chudnutiu. Avšak pozor! Pri nadmernej konzumácii môžu zvýšiť váš cholesterol.

držková polievka
Zdroj foto: Dar1930 / Shutterstock.com

Ako pripraviť držky na polievku?

Poďme sa už teraz vrhnúť na samotnú prípravu držiek na polievku. Pokiaľ si kúpite surové držky, strávite ich prípravu minimálne hodinu. Napriek tomu, že už prešli niekoľkými cyklami umývania, musíte ich aj napriek tomu vyčistiť a niekoľkokrát povariť.

Ako vyčistiť čerstvé hovädzie držky? Premyť ich pod prúdom vody a minimálne trikrát za sebou prevariť v osolenej vode. Chcete si prácu uľahčiť? Nakúpte si predvarené hovädzie držky a doma ich starostlivo prepláchnite vodou a následne vložte do hrnca a priveďte do varu. Ich uvarenie domäkka trvá približne 20 až 25 minút.

Recept na držkovú polievku

Staročeská držková polievka z predvarených držiek vyzerá na pohľad ako gulášová polievka. Skladá sa zo silného hovädzieho vývaru, držiek a zmesi korenia. Niekto pripravuje držkovú polievku so zemiakmi, originálny recept ich však neobsahuje.

Suroviny

  • 400 g predvarených hovädzích držiek,
  • 1,5 l silného hovädzieho vývaru,
  • 1 veľká cibuľa,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 3 lyžice masti,
  • 1 lyžička sladkej papriky,
  • pol lyžičky drvenej rasce,
  • korenie,
  • soľ,
  • čerstvá majoránka na dozdobenie,
  • 3 hrste sušenej majoránky.

Postup prípravy

  1. Začnite tým, že predvarené držky premyjete vodou a nakrájate na malé prúžky, ale nie veľmi drobné. Potom ich vložíte do hrnca s osolenou vodou a varíte domäkka. To potrvá približne 20 minút. Medzitým si nakrájajte cibuľu nadrobno.
  2. Akonáhle budú držky uvarené, sceďte ich a nechajte odkvapkať.
  3. V strednom hrnci nechajte rozpustiť masť a orestujte na nej cibuľku. Akonáhle cibuľka zosklovatie, poprášte ju múkou a sladkou paprikou. Do zmesi prilejte vývar a dôkladne miešajte. Teraz pridajte zvyšné ingrediencie – sušenú majoránku, pretlačený cesnak, rascu, soľ, korenie a držky. Následne priveďte do varu a nechajte 30 minút variť.
  4. Polievku podávajte s čerstvým chlebom a ozdobte čerstvou majoránkou.

Tip: Pokojne pripravte držkovú polievku v kotlíku počas rodinnej záhradnej udalosti (oslava, grilovačka, záhradná party atď.) a prekvapte svojich hostí. 

recept na držkovú polievku
Zdroj foto: Shaiith / Shutterstock.com

Držková polievka trochu inak

Držková polievka z predvarených držiek je lahodná, čo ale vyskúšať jej tureckú, poľskú, maďarskú, karibskú alebo vegetariánsku verziu?

  • Recept na tureckú verziu držkovej polievky obsahuje mlieko, olivový olej, citrónovú šťavu a vínny ocot.
  • V Poľsku do tradičnej držkovej polievky pridávajú zeleninu, teda je výsledkom akýsi držkový vývar.
  • Karibská verzia je typická pridaním tekvíc a batátov.
  • Držková polievka po maďarsky musí obsahovať aj papriky a paradajky, rovnako tak aj typické maďarské koreniny ako mletá paprika a chilli, čo polievke dáva charakteristickú červenú farbu a pikantnú chuť.

Od všetkých predchádzajúcich verzií sa ale líši vegetariánska alternatíva – tzv. falošná držková. Skúste uvariť hlivovú polievku ako držkovú, prípadne falošnú držkovú polievku z bedlí, kučierky a ďalších húb. Príprava je rovnaká, iba nahradíte držky vašimi obľúbenými hubami.

Zdroje: italianspoon.com.au, thespruceeats.com, polishfoodies.com


Ďalšie recepty na polievky