Hoci sa môže zdať recept na morčaciu roládu zložitý, nie je tomu tak. Základom je správne rozklepané mäso a potom už záleží iba na vašej fantázii a chuti, čím ju naplníte. Vyskúšajte recept na morčaciu roládu na 3 spôsoby.
Pre inšpiráciu sme pre vás pripravili hneď niekoľko pokrmov na výbornú morčaciu roládu, po ktorej sa budete len olizovať. Náplň do morčacej rolády je len na vás. Môžete si ju pripraviť na rôzne sviatky.
Morčacia roláda so špenátom
Vyskúšajte chutný recept na morčaciu roládu plnenú špenátom.
Suroviny
- 1 kg morčacích pŕs,
- 200 g plátkov anglickej slaniny,
- 200 ml vývaru,
- 70 g masla,
- 400 g čerstvého baby špenátu,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 4 vajcia,
- 30 g parmezánu,
- soľ, mleté korenie, tymian,
- olej na opečenie.
Postup prípravy
- Morčacie mäso pozdĺžne rozrežte (dajte si pozor, aby ste ho na konci úplne nerozkrojili, stále musí zostať vcelku) a opatrne naklepte paličkou na mäso. Teraz máte dostatočne veľký plát mäsa, ktorý osoľte, okoreňte a naskladajte naň plátky slaniny.
- Potom sa vrhnite do prípravy vaječnej omelety, kedy si do hrnčeka rozklepnite dve vajcia, ktoré rozšľahajte. Pridajte k nim najemno nastrúhaný syr, vymiešajte a na oleji túto zmes osmažte. Akonáhle máte hotovo, omeletu položte na plát mäsa.
- Špenát prepláchnite a usušte, cesnak očistite a prelisujte. Na hlbšej panvici rozpustite maslo a pridajte pripravený špenát. K nemu pridajte prelisovaný cesnak, soľ a korenie – záleží na vašej chuti.
- Špenát niekoľkokrát premiešajte a potom ho rozprestrite doprostred na pripravený plát mäsa. Roládu zarolujte a pevne previažte potravinárskym povrázkom.
- Na panvici si rozohrejte olej a roládu na ňom zo všetkých strán opečte. Nakoniec ju vložte do pekáča, zalejte vývarom, zľahka osoľte, okoreňte a zasypte trochou tymiánu.
Morčaciu roládu v rúre pečte pod pokrievkou asi 1 hodinu na 180 stupňov Celzia. Aby ste získali zlatistú kôrku, po hodine pokrievku zložte na roládu pridajte maslo (50 g) a dopečte.
Morčacia roláda so zeleninovou plnkou
Vyskúšajte skvelý recept na plnenú morčaciu roládu.
Suroviny
- 4 morčacie prsia,
- 2 červené papriky,
- 1 cibuľu,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 2 mrkvy,
- 2 polievkové lyžice masla,
- ½ téglika kyslej smotany,
- 1/2 lyžičky karí, soľ, korenie, rasca, majorán.
Postup prípravy
- Cibuľu a cesnak očistite a najemno nakrájajte. Papriku a mrkvu nakrájajte na malé kocky a všetku pripravenú zeleninu orestujte na panvici.
- Medzitým si rozkrojte morčacie mäso, zľahka naklepte a rozprestrite. Osoľte a okoreňte.
- Zmes stiahnite z plameňa a pridajte kyslú smotanu.
- Premiešajte a z takto pripravenej plnky vytvarujte valček, ktorý položte na pripravený plát morčacieho mäsa.
- Roládu opatrne zrolujte a upevnite potravinárskym povrázkom. Na panvici ju zo všetkých strán orestujte a vložte na pekáč, kde ju ešte osoľte, posypte rascou, karí a majoránom.
- Podlejte trochou vody a pečte asi hodinu a pol, kedy po hodine zložte z pekáča poklop a nechajte ju dopiecť.
- Nezabudnite počas celého pečenia roládu tu a tam podliať vodou.
Skvelou prílohou je zemiakové pyré s cibuľkou alebo zemiaková kaša.
Morčacie roláda s údeným syrom a brokolicou
Vyskúšajte ten najlepší recept na morčaciu roládu s údeným syrom a brokolicou.
Suroviny
- 1 kg morčacích pŕs,
- 150 g varenej brokolice,
- 120 g údeného syra – plátky,
- 1 červenú papriku,
- pór,
- soľ, korenie.
Postup prípravy
- Mäso narežte, opatrne naklepte, osoľte a okoreňte.
- Brokolicu uvarte domäkka, následne ju položte na pripravený plát mäsa. Zasypte malými kockami papriky a pórom.
- Nakoniec na roládu naskladajte plátky údeného syra, opatrne zaviňte a obmotajte potravinárskym povrázkom.
- Roládu vložte do pekáča, podlejte vodou a pečte asi hodinu a pol na 170 stupňov Celzia.
- Nezabudnite na poslednú pol hodinu z pekáča zložiť pokrievku, aby sa na roláde vytvorila chrumkavá kôrka.
Podávajte so zemiakmi alebo ryžou, prípadne môžete zvoliť aj kuskus.
Tip: Zistite, ako pripraviť kuskus.
Dobrú chuť!
Ďalšie recepty na jedlá z mäsa