Veľkonočný baránok je tradičné pečivo, ktoré by pri slávnostnej príležitosti ako je Veľká noc nemalo chýbať. Príprava nie je zložitá, ale vyžaduje si trochu času a trpezlivosti.
Prečo sa pečie veľkonočný baránok
Pre mnoho ľudí je pečenie veľkonočného baránka už mnohoročnou rodinnou tradíciou. Avšak pôvodne ide o kresťanský zvyk. Obeť Ježiša Krista je to, čo predstavuje práve baránok. Ide o významný zvyk, ktorý má dlhú históriu. Prítomnosť tohto pečiva na stole pripomína význam týchto sviatkov. Okrem toho ale samozrejme poteší aj svojou výbornou chuťou.
Recept na veľkonočného baránka
Tento recept je pomerne rýchly a jednoduchý. Ide o jednoduché cesto, ktoré vyniká vďaka pridaniu orechov. Výsledkom je chutný veľkonočný baránok.
Suroviny
- 110 g práškového cukru,
- 110 g masla,
- 110 g polohrubej múky,
- 70 g mletých orechov (mandle alebo vlašské),
- 2 vajíčka,
- 40 ml mlieka,
- vanilkový cukor (8 g),
- lyžička kypriaceho prášku,
- štipka soli.
Postup prípravy
- Pripravte si vajíčka o izbovej teplote. Oddeľte žĺtky od bielkov.
- Polovicu množstva práškového cukru pridajte k vaječným bielkom. Vyšľahajte pevný sneh, ktorý tvorí špičky.
- Do väčšej misy vsypte zvyšok cukru, pridajte vaječné žĺtky, zmäknuté maslo, štipku soli a vanilkový cukor.
- Zmes vyšľahajte do svetlo žltej farby – ručne alebo s pomocou kuchynského robota.
- K vyšľahaným žĺtkom preosejte múku spoločne s kypriacim práškom.
- Následne pridajte mleté orechy a mlieko. Jemne premiešajte, aby sa suroviny spojili.
- Do misy po kúskoch pridávajte sneh z bielkov a jemne vmiešajte, aby vzniklo hladké cesto. To už potom len stačí naliať do zvolenej formy na veľkonočného baránka.
- Pečte v rúre na 180 °C, po 35 minútach baránka skontrolujte. V prípade potreby môžete ešte zhruba desať minút dopiecť.
TIP: Aby sa vám podaril krásny veľkonočný baránok, forma musí byť dobre pripravená. Ak pečiete v kameninovej či inej forme, je vhodné ju dôkladne vymazať a vysypať, aby sa vám baránok po upečení dobre vyklápal. Pokiaľ používate silikónovú formu, stačí ju len ľahko vymazať tukom.
Tipy, ako upiecť toho najlepšieho baránka
Pri pečení je dôležité mať maslo s izbovou teplotou, aby sa dalo dobre vyšľahať. Pokiaľ ho zabudnete s predstihom vybrať z chladničky, možno ho nechať ľahko zmäknúť v mikrovlnke. Vďaka tomu potom bez problémov vyšľaháte penu, ktorá je základom cesta.
Pre najlepší výsledok je dobré zmiešať múku s kypriacim práškom. To najlepšie urobíte zvlášť miske. Potom môžete suchú zmes po častiach preosiať k vznikajúcemu cestu. Je dobré múku prisypávať aspoň na dvakrát a vždy medzitým zamiešať.
Nepodarený veľkonočný baránok ešte neznamená katastrofu. Medzi časté problémy patrí popraskanie cesta po upečení. Avšak drobné praskliny zmiznú po ozdobení – mnohokrát len stačí baránka poprášiť práškovým cukrom. Prípadne môžete zvoliť výraznejšie zdobenie krémom alebo polevou.
Čo robiť, aby baránok nestvrdol?
Je dôležité, aby jemný veľkonočný baránok vydržal čerstvý až do samotnej Veľkej noci. Niekedy sa pečie s predstihom pár dní. Aby vám nestvrdol, je dobré zabaliť ho do fólie a uchovávať vo vzduchotesnej nádobe. Do zdobenia sa vrhnite až v deň, keď baránka budete jesť.
Kedy sa pečie veľkonočný baránok?
Ak vás láka veľkonočný baránok, recept si pripravte na Bielu sobotu. Práve v tento deň sa totiž podľa tradície pečivo pripravuje. Stretnúť sa možno však aj s názormi, že by sa mal piecť na nedeľné Božie hody.
Ako ozdobiť veľkonočného baránka?
Poleva na baránka
Jednou z možností je veľkonočný baránok s polevou. Zvoliť si môžete bielu či hnedú čokoládovú polevu. Prípadne možno vyskúšať aj citrónovú z práškového cukru a citrónovej šťavy, alebo vyšľahaný bielok s práškovým cukrom. Pre niekoho je ten najlepší baránok práve s polevou. Je efektný, ale pre niekoho to môže byť príliš sladké. Preto záleží na osobných preferenciách.
Baránok bez polevy
Luxusný veľkonočný baránok môže byť aj bez polevy. Tradične ho stačí obviazať červenou mašľou a jemne poprášiť práškovým cukrom. Ozdobenie veľkonočného baránka môžete mať aj okolo – dá sa naaranžovať do košíčka spoločne s farbenými vajíčkami, kvetmi a podobne.
Rôzne druhy cesta
Aby to bol tradičný veľkonočný baránok, recept nemusí obsahovať nič špeciálne. V každej rodine sa môžete stretnúť s rôznymi variáciami. Nájsť to pravé cesto môže byť zložité. Ponúka sa totiž mnoho možností. Záleží iba na vás, pre aké sa rozhodnete.
- Medzi populárne varianty patrí klasické bábovkové cesto, ale aj orechové, tvarohové či dokonca kakaové cesto. Do baránkovej formy môžete naliať v podstate ľubovoľné trené cesto podľa chuti. Pridať môžete hrozienka či kandizované ovocie.
- Populárnou voľbou je hrnčekový baránok. Ide spravidla o jednoduché trené cesto, príprava je ešte rýchlejšia vďaka tomu, že suroviny nemusíte vážiť. Stačí len hrnček.
- Menej častým, ale obľúbeným variantom je aj banánový baránok. Ide o špecifické cesto, ktorého základom sú čerstvé banány. Nie je to síce ako veľkonočný baránok od babičky, ale ide o zaujímavú (a zdravšiu) alternatívu.
Patrí veľkonočný baránok k tradičným pokrmom, ktoré u vás na Veľkú noc nesmú chýbať? Nezostáva vám už nič iné, než slávnostne prestrieť stôl a užiť si tieto sviatky jari s rodinou a v pokoji.
Zdroj: foodnetwork.com, myrecipes.com