Tarhoňa je druh vaječnej cestoviny, ktorá je veľmi obľúbená na Slovensku a v Maďarsku. Sú recepty s tarhoňou, ktorým práve táto príloha v podobe malých guličiek, dodá tú správnu chuť. Ako sa teda robí tarhoňa?
Čo je tarhoňa?
Ako už bolo spomenuté, tarhoňa je druh vaječnej cestoviny. Pôvod slova tarhoňa je ľahko dohľadateľný, vzniklo odvodením od staroperského slova tarhana, ktoré označovalo zmes mletého obilia a jogurtu, ktorá sa používala na výrobu kaší. A práve tarhoňová kaša je jeden z možných spôsobov jej prípravy. Zdravú tarhoňu jednoducho podusíte na oleji a následne zalejete mliekom alebo smotanou.
Recept na tarhoňu
Tarhoňa sa tiež dá použiť ako zavárka do polievok a príloha k omáčkam a mäsám.
Ako uvariť tarhoňu?
- Tarhoňu opražíte na suchej panvici, kým nezíska ružový nádych.
- Následne pridáte olej.
- Akonáhle začne hnednúť, zalejete ju vodou. Ideálny je pomer vody a tarhone 1,5 ku 1.
- Výslednú zmes poduste po dobu 15 až 20 minút, osoľte a podávajte.
Ako spoznáte, že je tarhoňa hotová?
Všetka voda sa vyvarí. Pokiaľ máte radi chuť červenej papriky, poprášte ju pri vyprážaní na panvici. Získate tým trochu výraznejšiu chuť, ktorá sa bude skvele dopĺňať napríklad s hovädzím gulášom.
Recept na tarhoňu s kuracím mäsom
Skvele chutí aj tarhoňa s kuracím mäsom. Stačí, keď si pripravíte tarhoňu podľa receptu vyššie, kuracie mäso si nakrájate na kúsky, dochutíte soľou a korením a opečiete na panvici. Mäso s tarhoňou potom spolu premiešame a môžeme servírovať. Skvele sa k tomu hodí aj nakrájaná zelenina, napríklad paradajky alebo uhorky.
Vedeli ste, že v supermarketoch zoženiete aj bezlepkovú tarhoňu?
Tarhoňa so zeleninou
Skvele chutí aj pripravená so zeleninou, ktorá pripomína klasické rizoto.
Ako si teda pripraviť tarhoňové rizoto? Klasicky tarhoňu opražte na suchej panvici a následne uvarte s vodou alebo zeleninovým vývarom. Počas doby, kedy sa bude tarhoňa variť, si v druhom hrnci nachystajte zeleninu. Na oleji osmažte cibuľku, mrkvu, petržlen a tekvicu dozlatista. Všetko potom zmiešajte dohromady, osoľte, pridajte štipku korenia a zeleninovú tarhoňu podávajte s nasekanými čerstvými bylinkami samotnú, alebo k mäsu.
Tarhoňa dodá vašim tradičným receptom nové kúzlo.
Recepty na ďalšie prílohy