Krémové polievkyReceptyRecepty na polievkyZeleninové polievky

Krémová špenátová polievka – recept na vitamínovú bombu

Krémová špenátová polievka – recept na vitamínovú bombu

Tradičná špenátová polievka – vitamínová bomba z čerstvého špenátu, ktorá navyše skvele chutí. Viete, ako pripraviť tú najlepšiu špenátovú polievku a súčasne v nej zachovať vitamíny?

Tepelná úprava špenátu

Najčastejšia príprava špenátu, je špenát ako príloha ku knedliam, mäsu a zemiakom. Veľmi chutná a obľúbená je však aj klasická alebo krémová špenátová polievka.

Pri tepelnej úprave však špenát stráca významné množstvo vitamínov, kyseliny šťaveľovej, luteínu a ďalších zdraviu prospešných látok. Čím dlhšiu dobu špenát tepelne upravujete, tým viac týchto látok stratí.

Preto je ideálne konzumovať špenát v surovom stave, napríklad ako smoothie v kombinácii s tukom z mandľového masla alebo avokáda. Tuk, ktorý k špenátu pridáte, pomôže absorbovať antioxidant.

Ako sa robí špenát

  • Varenie špenátu v pare – šetrná tepelná úprava špenátu na plnenie slaných koláčov, závinov a špenátových lasagní. Špenát varený v pare je možné pridať aj do tvarohovej nátierky, štuchaných zemiakov alebo do strukovinového šalátu.
  • Blanšírovanie špenátu – krátke povarenie špenátu v horúcej osolenej vode a následné prudké ochladenie. Špenát si tak zachová podstatnú časť vitamínov. Blanšírovaný špenát môžete zamraziť alebo použiť podobne, ako špenát varený v pare.
  • Restovanie špenátu na tuku – rýchla tepelná úprava špenátu na použitie do cestovín, lasagne, vaječnej omelety, quiche alebo do slaných palaciniek.
  • Varenie duseného špenátu – väčšinou sa varí na zosklovatenej cibuľke dochutený soľou a cesnakom. Takto uvarený špenát je ideálnou prílohou k mäsám a knedle.

Prečo je špenát zdravý

Špenát je nízkokalorická zelenina s vysokým obsahom živín a ochranných látok. Špenát telu dodá rastový vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, kyselinu listovú, vitamín krásy biotín, niacín, draslík, horčík, meď, železo, mangán a vlákninu.

  • Zdravšie srdce – špenát obsahuje antioxidanty, ktoré majú protizápalové účinky. Znižujú riziko niektorých nádorových ochorení, chránia pred infarktom, pomáhajú pri chorobách srdca, cukrovke, vírusových a bakteriálnych ochoreniach a alergických reakciách.
  • Zníženie rizika cukrovky a obezity – látky, ktoré špenát obsahuje, tlmia zápalové reakcie, znižujú oxidačný stres a spúšťa uvoľnenie hormónov sýtosti.
  • Zdravý mozog – protizápalové účinky pomáhajú k správnemu fungovaniu mozgu a jeho pomalšiemu starnutiu.
  • Prevencia straty zraku – v špenáte obsiahnutý luteín znižuje riziko očného ochorenia AMD, ktoré spôsobuje stratu zraku u ľudí starších ako 50 rokov.
recept na krémuvú špenátovú polievku pre deti
Zdroj foto: Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

Recept na krémovú špenátovú polievku

Zdravá špenátová polievka z čersrvého špenátu má lahodnú chuť, je veľmi rýchla, jednoduchá na prípravu. Okrem toho, špenátová polievka je vhodná aj pre deti.

Suroviny

  • 1 balenie čerstvého listového špenátu,
  • 500 ml zeleninového vývaru,
  • 100 ml smotany na šľahanie,
  • ½ lyžice múky,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 lyžica masla,
  • 2 šalotky,
  • korenie,
  • soľ.

Postup prírpavy

  1. Olúpte a najemno nakrájajte šalotky. Potom ich zľahka osmažte na masle a nechajte zosklovatieť.
  2. Osmahlú cibuľku zaprášte múkou a za stáleho miešania vytvorte svetlú zápražku.
  3. Zápražku zalejte zeleninovým vývarom a do zmesi prelisujte dva strúčiky cesnaku.
  4. Špenátové listy prekrájajte na malé kúsky nasypte do hrnca.
  5. Polievku dochuťte soľou a korením, prilejte smotanu a asi päť minút povarte.
  6. Hotovú polievku na docielenie hladkej konzistencie rozmixujte tyčovým mixérom.
  7. Krémovú špenátovú polievku môžete podávať s dozlatista osmaženými alebo opečenými krutónmi.

Ako vylepšiť špenátovú polievku

  • Blanšírovanie (povarenie špenátu v horúcej osolenej vode a následné prudké schladenie) zaistí, že si špenát zachová veľkú časť živín a svoju žiarivo zelenú farbu.
  • Môžete pripraviť špenátovú polievku s vajcom a servírovať s vareným alebo zastreným vajcom.
  • Špenátovú polievku môžete posypať aj na masle osmaženými alebo upečenými krutónmi. Pokiaľ máte radi syr, krutóny vylepšite tým, že na ne tvrdý syr nastrúhate.
  • Podávať môžete tiež špenátovú polievku s petržlenovými haluškami.
  • Pokiaľ nemáte čerstvý listový špenát alebo baby špenát, môžete polievku uvariť z mrazeného špenátu alebo zo špenátového pretlaku, pričom počítajte s rozdielom v chuti – špenátovej polievke z čerstvého špenátu sa mrazený špenátový pretlak rozhodne nevyrovná.
krémová špenátová polievka s krutónmi
Zdroj foto: Mikhaylovskiy / Shutterstock.com

Ďalšie obľúbené recepty zo špenátu

Pokiaľ si budete chcieť dopriať väčšiu dávku špenátu, môžete z neho pripraviť nespočetne ďalších skvelých pokrmov:

Zdroj: bbcgoodfood.com, delish.com