Gnocchi sú skvelou prílohou podávanou k rôznym omáčkam. Ak si zemiakové halušky chcete naozaj vychutnať, najlepším riešením je pripraviť si doma vlastné. Vystačíte si len s pár surovinami, pričom domáce gnocchi potom môžete skombinovať s omáčkou podľa chuti.
Čo sú to gnocchi?
Gnocchi sú malé talianske knedličky, resp. halušky, vyrábané z múky, vajec a zemiakov. Sú podobné zemiakovým cestovinám, ale majú ľahšiu a nadýchanejšiu štruktúru.
Často sa podávajú ako hlavné jedlo. Sú sýte, je preto dobré podávať ich iba s ľahkou omáčkou či zeleninou. Výborné sú napríklad tekvicové gnocchi (hokkaiko), gnocchi so syrovou omáčkou, gnocchi so špenítom alebo s cuketou. Obľúbené sú aj Gnocchi alla sorrentina – s paradajkovou omáčkou, syrom mozzarella a Parmigiano Reggiano, cesnakom a bazalkou. Servírovať ich však môžete aj ako prílohu.
Viete, aká je výslovnosť slova gnocchi? Správna výslovnosť v slovenčine je ňoky. Výrazy ako gňoči, noči, alebo iné názvy nie sú správne.
Recept na zemiakové gnocchi
Toto jedlo sa hodí ako príloha k omáčkam alebo si ho môžete dať aj s mäsom.
Suroviny
- 1 kg múčných zemiakov,
- 3 vajcia,
- 300 g hladkej múky.
Postup prípravy
- Zemiaky umyte, ale nelúpte. Takto ich uvarte, aby si zachovali pevnú konzistenciu. Nemali by byť rozvarené, varte ich zhruba 10–15 minút.
- Zemiaky ešte teplé olúpte, chladnutím sa totiž mení ich konzistencia a halušky by tak boli ťažké.
- Ošúpané zemiaky pomeľte dvakrát v mlynčeku, prípadne ich môžete tiež nastrúhať či využiť lis na zemiaky.
- Rozomleté zemiaky rozprestrite na pracovnú plochu a vytvorte v strede jamku. Do toho pridajte vajíčka a poprášte múkou. Začnite spracovávať hladké cesto. Postupne pridávajte múku.
- Je dôležité pracovať rýchlo, aby si cesto zachovalo správnu konzistenciu. Malo by byť tvárne, avšak nespracovávajte ho príliš dlho. Dlhým miesením sa znižuje kvalita cesta a halušky nebudú nadýchané.
- Z cesta váľajte tenké šulčeky a odkrajujte jednotlivé halušky.
- Potom každý kúsok jemne pomúčite, môžete tiež jednoducho vidličkou vytvoriť typickú vzorku pre gnocchi.
- Vo väčšom hrnci priveďte do varu osolenú vodu a vkladajte halušky. Stačí ich povariť dve minúty a potom vybrať.
Tip: Vyskúšajte aj ďalšie recepty z talianskej kuchyne.
Recept na gnocchi s paradajkovou omáčkou
Domáce halušky, resp. gnocchi, sú skvelé samy o sebe, avšak ich chuť oceníte ešte viac, keď si pripravíte chutnú omáčku na gnocchi, napríklad paradajkovú omáčku.
Suroviny
- 300 g paradajok,
- 2 lyžice olivového oleja,
- šalviové lístky,
- soľ a korenie,
- parmezán.
Postup prípravy
- Na oleji opražte šalviu a pridajte čerstvé alebo sušené paradajky so soľou a korením. Stačí len chvíľka na rozvoňanie korenia a zahriatie paradajok.
- Túto zmes potom stačí pridať ku gnocchi, navyše všetko môžete zaliať trochou rozpusteného masla.
- Ku gnocchi by nemal navrchu chýbať ani nastrúhaný parmezán.
Tip: Pripraviť si môžete aj zapekané gnochi. V pekáči zmiešajte uvarené halušky, omáčku a bohato posypte syrom. Vložte do predhriatej rúry (okolo 200°C), kým sa syr neroztopí, tj. asi 15-20 minút.