OmáčkyPrílohy a omáčkyRecepty

Omáčka zo zeleného korenia – recept so smotanou alebo bez

Omáčka zo zeleného korenia – recept so smotanou alebo bez

Omáčka zo zeleného korenia je jednou z najobľúbenejších omáčok, ktorú pridáte k steakom, bravčovej panenke, kuraciemu mäsu alebo napríklad k rybe. Hodí sa pre všetky príležitosti, je dobrou variantou pre slávnostné obedy alebo večere. Hľadáte dobrý recept na omáčku zo zeleného korenia, ktorá vám bude chutiť? Prinášame dva recepty – so smotanou a bez smotany. Ktorý vám chutí viac?

Omáčka zo zeleného korenia so smotanou

Omáčka zo zeleného korenia je klasická príloha k steakom. Pikantná chuť korenia ho perfektne dopĺňa. 

Suroviny

  • 1 cibuľa,
  • 40 g čerstvého zeleného korenia,
  • 150 ml smotany na šľahanie,
  • 30 g masla,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 150 ml smotany 12%,
  • 125 ml hovädzieho vývaru.

Postup prípravy

  1. Maslo dajte na panvicu a rozpustite ho.
  2. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a nechajte cca 5 minút zosklovatieť.
  3. K cibuli pridajte cesnak, ktorý prelisujete – lepšie tak v omáčke chutí a nenarazíte na plátky, ktoré by mohli niekoho odradiť.
  4. Následne pridajte čerstvé korenie a všetko zhruba 1 – 2 minúty zohrievajte, aby korenie uvoľnilo svoju chuť.
  5. Pridajte hovädzí vývar, smotanu na šľahanie a smotanu na varenie. Všetko premiešajte a nechajte prejsť varom. Nezabudnite miešať.
  6. Stiahnite plameň a nechajte asi 10 minút prevariť. Objem omáčky by sa mal zmenšiť o polovicu.
  7. Omáčku podávajte k steakom, bravčovej panenke alebo kuraciemu mäsu.
omáčka zo zeleného korenia so smotanou
Zdroj foto: BirdShutterB / Shutterstock.com

Omáčka zo zeleného korenia bez smotany

Ak máte nejaké zdravotné obmedzenia, ktoré vám bránia vychutnať si predchádzajúcu alternatívu, napríklad intoleranciu na laktózu, alebo jednoducho milujete pikantnú chuť korenia a nepotrebujete ju zjemňovať, tento recept na steakovú omáčku bez smotany bude lepšou voľbou. 

Suroviny

  • 1 kus syra žervé,
  • 1 téglik bieleho jogurtu,
  • mleté čierne korenie (môže byť aj farebné alebo zelené korenie, podľa chuti),
  • soľ.

Postup prípravy

  1. Na prípravu je dobré mať výpek zo steakov alebo kuracieho mäsa, ktorý pripraví pre omáčku dobrý základ. Prípadne môžete využiť trochu hovädzieho vývaru.
  2. Pridajte žervé a biely jogurt.
  3. Všetko starostlivo premiešajte a nechajte krátko prebublávať.
  4. Pridajte mleté čierne ​​korenie a soľ. Pokiaľ sa rozhodnete využiť zelené korenie alebo farebné, pridajte ho už k vývaru, aby sa spolu s ostatnými ingredienciami prevarilo. Pfeffer omáčka tak získa skvelú a silnú chuť.

Recepty na ďalšie omáčky