Na jar sa na lúkach objavuje množstvo krásne žltých kvetov púpav. Tieto rastliny majú navyše veľmi silné liečivé účinky. Vyskúšajte si z nich doma urobiť ten najlepší púpavový sirup, s príjemnou sladkasťou chuťou, ktorý môžete zakompnovať do ďalších jedál.
Liečivé účinky púpavy
Púpava sa ako prírodná terapia využíva v mnohých prípadoch. Ako účinný pomocník je známa napríklad pri zápale pečene, cukrovke, rôznych problémoch v tráviacom trakte a mnoho ďalšieho. Púpava vám na jar môže pomôcť zbaviť sa typickej jarnej únavy, ktorá sa po zime u mnohých z nás objavuje.
Okrem toho však uľaví aj od rôznych vyrážok a svrbenia kože. Pozitívne účinky má aj na žalúdok – zvyšuje produkciu žalúdočných štiav a prečisťuje žalúdok, spoločne s pečeňou a žlčníkom. Dokáže tiež bezbolestným spôsobom rozpustiť nepríjemné žlčníkové kamene. Ďalej prečisťuje krv, čo je nápomocné najmä pri chorobe s názvom DNA a pri reumatizme.
Nedáte dopustiť na overené liečivé receptúry starých materí? Naše babičky pripravovali púpavový sirup aj ako prírodný liek na kašeľ.
Tip: Liečivé účinky ponúka aj púpavový med. Vyskúšajte si pripraviť toto prírodné sladidlo.
Kedy zbierať púpavové kvety?
Najlepší čas na zber púpavy na sirup je od apríla do júla, keď sú kvety plne rozkvitnuté. Ideálne je zbierať ich po daždi, keď sú čisté.
Recept na púpavový sirup
Vyskúšajte tento jedroduchý recept na púpavový sirup bez varenia.
Suroviny
- 200 – 250 ks púpavových kvetov,
- 1 l vody,
- 1 kg krupicového či trstinového cukru.
Postup prípravy
- Po natrhaní púpav nechajte kvety chvíľu odležať, aby ste sa zbavili prípadných chrobáčikov, ktorí mali v kvetoch úkryt. Neumývajte ich pod vodou!
- Budete potrebovať veľkú uzatvárateľnú nádobu (prípadne viac malých zaváraninových pohárov). Do tej potom vložte jednotlivé púpavové kvety.
- Tie následne zasypte celým množstvom cukru.
- Takto pripravené suroviny v pohári dobre uzavrite. Pokiaľ nemáte viečko, použite aspoň potravinársku fóliu.
- Postavte nádobu na dva dni na okno, obsah občasne premiešajte alebo zatrepte pohárom.
- Ideálne je miesto, kam často svieti slniečko, vďaka tomu sa totiž cukor rýchlejšie rozpustí.
- Po dvoch dňoch pridajte do zmesi vodu a postavte znova na ďalší jeden deň na okno.
- Opäť nezabúdajte počas dňa občas vznikajúci púpavový sirup premiešať.
- Tri dni státia na okne sú dostatočné na to, aby sa cukor rozpustil.
- Potom už len stačí sirup precediť cez plátno, prípadne cez jemné sitko. Púpavové kvety poriadne vytlačte.
- Získate tak krásne žltkastý púpavový sirup, ktorý má prirodzene ľahko zakalenú farbu.
Sirup skladujte v chladničke. Využitie potom už záleží len na vás. Je skvelý napríklad na výrobu domácich limonád, avšak využiť ho môžete tiež ako bežné sladidlo do akýchkoľvek pokrmov.
Tip: Môžete si pripraviť aj púpavový sirup s pomarančom a citrónom. Citrusy nakrájané na plátky jednoducho pridajte do nádoby k púpave a nechajte lúhovať.
Púpavy je na jar všade hojne, neváhajte preto aj vy vyskúšať domáci púpavový sirup. Jeho príprava nie je zložitá a odmení sa vám bohatými liečivými účinkami. Z púpav si navyše okrem sirupu môžete vyrobiť množstvo iných vecí, napríklad čaj či pesto.
Ďalšie recepty na domáce sirupy a nápoje