Zelerová polievka patrí medzi vynikajúce zeleninové polievky s výraznou chuťou. Zeler obsahuje pre naše telo všetky dôležité živiny. Vyskúšajte chutnú polievku zo stopkového zeleru.
Keď premýšľate, ako do tela dostať čo najviac zeleniny, tak sa ponúkajú hlavne zeleninové polievky. Vďaka nim dostanete do organizmu vitamíny a minerály. Môžete pripraviť polievky z niekoľkých druhov zeleniny, ale aj jednodruhové. Medzi chutné polievky patrí polievka zo zeleru. Ide o zeleninu, ktorá si postupne získala srdcia slovenských kuchárov a kuchárok. Jeho chuť je možné prirovnať citrusom, niektorí v ňom cítia borovicu.
Stopkový zeler a jeho účinky na zdravie
V slovenskej kuchyni sa bežne používa buľvový zeler, ktorý sa varí, smaží a pridáva napríklad do šalátov, prípadne na prípravu zelerovej nátierky. Do rovnakej rodiny patrí stopkový zeler (Apium graveolnes var. Dulce), ktorý pochádza z oblasti Stredomoria.
Je pestovaný ako korenie, úžitková zelenina aj liečivá bylina. Obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) a vitamíny K, A a C a minerály vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, železo, zinok.
Stopkatý zeler by mali konzumovať najmä osoby s vysokým krvným tlakom, pretože ho pomáha znižovať. Znižuje tým záťaž kardiovaskulárneho systému, čím predchádza vzniku srdcových chorôb, mŕtvice či aterosklerózy. To má pochopiteľne pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Zároveň podporuje sekréciu žlčových štiav, zlepšuje trávenie a znižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi.
Pretože má stopkový zeler protizápalové účinky, napomáha k zníženiu bolestí kĺbov, ktoré sú spôsobené reumatizmom, dnou či artritídou. Vylučuje kyselinu močovú, obmedzuje tvorbu obličkových kameňov, predchádza problémom s obličkami a močovým mechúrom.
Vďaka vysokému obsahuju vitamínu C, ktorý funguje ako silný antioxidant, prispieva stopkový zeler k lepšej obranyschopnosti organizmu. Viete, že žuvaním stopiek zeleru je možné si vyčistiť zuby po jedle? Získate aj lepší dych.
Jednoduchá zelerová polievka alebo aj zelerový krém, prinesú vášmu telu mnoho benefitov na posilnenie zdravia.
Recept na krémovú zelerovú polievku
Vyskúšajte vynikajúcu krémovú zelerovú polievku zo stonkového zeleru.
Suroviny
- 250 g stopkového zeleru,
- 45 g masla,
- 1 stredne veľká cibuľa,
- 1 mrkva,
- soľ, korenie, muškátový orech,
- 0,7 l zeleninového vývaru,
- 2 lyžice kyslej alebo sladkej smotany.
Postup
- Stopkový zeler opláchneme a nadrobno nakrájame.
- Mrkvu očistíme, umyjeme a najemno postrúhame, prípadne nakrájame na malé kocky.
- V hrnci na masle speníme cibuľu a osmažíme ju do zlatista. Potom k nej pridáme nakrájaný stopkový zeler a mrkvu a spoločne orestujeme.
- Zeleninu v hrnci zalejeme zeleninovým vývarom (môžete použiť aj obyčajnú vodu), osolíme, pridáme korenie a nastrúhaný muškátový oriešok.
- Všetko dobre povaríme.
- Keď je zelenina mäkká, tak ju rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Do polievky pridáme kyslú alebo sladkú smotanu na zjemnenie. Ale nie je to nutné, ak strážite každú kalóriu, môžete si polievku užiť aj bez smotany.
Hotovú krémovú zelerovú polievku je možné ozdobiť nakrájanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Tip: Ak chcete recept obohatiť, môžete pripraviť aj zelerovu polievku s ďalšou zeleninou, napr. mrkvou či zemiakmi.
S čím podávať zelerovú polievku
Krémová zelerová polievka výborne chutí s opečenými krutónmi, ktoré si pripravíte zo staršieho pečiva. Môžete použiť starší chlieb aj rožky, ktoré nakrájate na malé kocky a opečiete na masle na panvici alebo v rúre. Alternatívou je aj zelerová polievka s krúpami či dokonca ovsenými vločkami.
Zdroj: christinascucina.com, allrecipes.com
Ďalšie recepty na krémové polievky