Drinky a nápojeRecepty

Domáci mätový sirup – ako na jeho prípravu?

Domáci mätový sirup – ako na jeho prípravu?

Ak v záhradke alebo črepníku pestujete mätu, iste viete, že rastie ako burina – je jednoducho všade! Nestačíte ju spracovávať v zime do čaju a v lete do drinkov?. Skvelou voľbou, ako mätu využiť a mať prospech z jej zdravotných benefitov, je pripraviť si mätový sirup.

Použitie mätového sirupu

Mäta je známa pre svoje blahodárne účinky na ľudské zdravie. Pomôže pri prechladnutí, ale aj pri bolestiach hlavy, pri nevoľnosti či dokonca na kožné problémy. Najčastejšie sa využíva na prípravu mätového čaju alebo sirupu. Tento sirup má však aj ďalšie možnosti využitia v kuchyni. Okrem mätovej sirupovej vody ho môžete použiť do:

  • alko aj nealko koktailov (napr. mojito),
  • mliečnych koktailov,
  • jogurtu s vločkami,
  • kávy či čaju,
  • náplní pri pečení,
  • ďalšie ďalšie.

Recept na domáci mätový sirup

Príprava mätového sirupu nie je nijako zložitá a výsledok vás poteší. Okrem základného receptu, ktorý uvádzame nižšie, môžete receptúru obohatiť aj o iné zložky (bylinky, ovocie) a urobiť napríklad medovkovo – mätový, bazovo – mätový či dokonca jahodovo – mätový sirup.

Suroviny

  • 1 hrnček čerstvej nasekanej mäty,
  • 1 hrnček vody,
  • 1 hrnček bieleho cukru.

Postup prípravy

  1. Pripravte si mätu – poriadne ju umyte a osušte. Nasekajte ju kompletne aj so stonkami. Nasekanú mätu si odložte do misky.
  2. V malom hrnci priveďte vodu do varu a pridávajte cukor, kým sa kompletne nerozpustí, potom odstavte z ohňa.
  3. Vzniknutým sirupom prelejte nasekanú mätu.
  4. Rozmiešajte a uistite sa, že je mäta úplne ponorená.
  5. Zakryte pokrievkou alebo tanierikom a nechajte úplne vychladnúť.
  6. Po tom, čo sirup úplne vychladne, preceďte ho cez plátno a zatlačte ho pomocou lyžice, aby ste mali čo najviac čistého sirupu.
recept na domáci mätový sirup
Zdroj foto: Magnago / Shutterstock.com

Sirup musíte nechať zakrytý, pretože v prchavých éterických olejoch, ktoré unikajú vo forme pary, je veľa mäty. Pokiaľ by ste nechali túto paru uniknúť, sirup by nemal tú správnu chuť. To isté platí aj pri príprave mätového čaju. Kým je horúci a stúpa z neho para, majte hrnček zakrytý.

V chladničke vám mätový sirup vydrží v uzavretej nádobe až tri týždne. Ak máte radi domáce sirupy, určite vyskúšajte aj levanduľový sirup.