Ak neviete, čo na obed, nemusíte vymýšľať zložité jedlá. Vyskúšajte recept na zemiakový guláš, resp. zemiakovú gulášovú polievku s párkom, prípadne alternatívu s fazuľami.
Odkiaľ zemiakový guláš pochádza?
Je všeobecne známe, že guláš patrí do maďarskej kuchyne, a inak tomu nie je ani pri zemiakovom guláši, tzv. buřtguláši, ktorý je obľúbený v mnohých krajinách. Možno vás to prekvapí, ale zemiakový guláš si ľudia pripravovali už v 9. storočí, aj keď vtedy to bola skôr gulášová polievka z hovädzieho mäsa, zemiakov a papriky.
U nás tento pokrm udomácnil až v 19. storočí, kedy za Rakúsko-Uhorska bol pravý hovädzí guláš veľmi obľúbeným jedlom predovšetkým vo Viedni. Lenže tunajšie obyvateľstvo na tom nebolo tak dobre ako rakúske, preto začali hovädzie mäso nahrádzať klobásami.
Recept na zemiakový guláš s párkom
Vyskúšajte recept na tradičný rakúsky zemiakový guláš s párkom či špekáčikom, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani skutočný šéfkuchár.
Suroviny
- 0,5 kg špekáčikov alebo kabanos párkov,
- 0,5 kg zemiakov,
- 1 – 2 cibule,
- 1 PL hladkej múky,
- 2 strúčiky cesnaku,
- soľ, korenie, mletá paprika sladká,
- majoránka,
- olej.
Postup prípravy
- Cibuľu nakrájame najemno a na oleji speníme.
- Pridáme na kocky nakrájanú údeninu a opečieme – týmto krokom sa vyhneme tomu, aby sa kabanos či špekáčik rozvaril.
- Akonáhle je údenina opečená, zaprášime múkou a mletou paprikou, pridáme cesnak a po pár sekundách zalejeme horúcou vodou.
- Varíme do doby, kým zemiaky nezmäknú.
- Akonáhle sú zemiaky hotové, pomaly prilievame múku rozšľahanú v hrnčeku vody (zátrepka), aby sme guláš zahustili.
- Dochutíme ho a necháme ešte 5-8 minút povariť.
- Hotový podávame s čerstvým chlebom.
Tip: Pamätajte, že do zemiakového guláša je vhodná mäkká údenina, tzv. kvalitné špekáčiky, klobásy, gothajská saláma, točený kabanos a pod.
Recept na gulášovú polievku s fazuľami
Vyskúšajte tiež falošnú gulášovú polievku s fazuľou. Klobásku či špekáčiky môžete pokojne vynechať a vychutnať si tak bezmäsitú verziu gulášu.
Suroviny
- 0,5 kg červených fazuliek – veľké
- 2 špekáčiky alebo klobásky
- 115 g paradajkového pretlaku
- 1 – 2 polievková lyžica hladkej múky
- 1 veľká cibuľa
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- mletá paprika
- soľ
- korenie
- majorán
- mletá rasca
- olej
Postup prípravy
- Na oleji speníme cibuľku spoločne s nakrájanou údeninou.
- Následne pridáme pretlak, lyžicu múky, mletú papriku a roztlačený cesnak.
- Premiešame a počas chvíľky zalejeme horúcou vodou.
- Pridáme fazuľu, ktorú sme si buď dopredu uvarili do zmäknutia alebo môžeme použiť už hotovú fazuľu v konzerve.
- Všetko premiešame a varíme asi 15 minút.
- Podľa potreby zahustíme múkou rozmiešanou v hrnčeku vody.
- Podávame s čerstvým pečivom.
Tip: Zistite aj ďalšie spôsoby, ako zahustiť polievku - 7 tipov na jej zahustenie.
Odporúčame: Segedínsky guláš
Tipy, ako vylepšiť zemiakový guláš
- Aby ste si guláš vychutnali, vyskúšajte ho pripraviť v kotlíku. Vďaka dymovej aróme bude ešte chutnejší ako ten, ktorý pripravujete doma v hrnci. V tomto prípade však namiesto oleja použite poctivú masť a môžete pridať aj pálivú chilli papriku.
- Viete, že existuje aj ďalšia verzia pre vegetariánov? Mäso len nahradíte hubami, ideálne hlivou ustricovou.
- Ak máte radi jemnejšie jedlá, stačí guláš zjemniť smotanou. Prípadne ho môžete iba pri servírovaní dozdobiť lyžičkou kyslej smotany.
Zdroj: cooklikeczechs.com
Ďalšie recepty na polievky