Krémy na torty sú základom skvelej torty či iného dezertu. Ak nepoznáte žiadny overený krém na tortu, ktorý by vhodne doplnil váš múčnik, potom sa nechajte inšpirovať z nižšie uvedených receptov na tradičné náplne.
Pokiaľ vás klasické krémy na torty už nebavia, pozrite sa na pár netradičných krémov na torty, ktoré ozvláštnia každú tortu. Každá domáca kuchárka má určite recepty na tie najlepšie krémy do torty v hlave, pokiaľ ale potrebujete trošku poradiť, prinášame vám pár inšpirácií. Žĺtkový krém, parížsky krém či pevné krémy z mascarpone? Nájdite si svojho favorita spomedzi mnohých lahodných variant.
Základný maslový krém
Maslový krém je takou klasikou, čo sa pečenia týka. Rozhodne touto tortovou náplňou neurobíte chybu, výhodou je navyše jednoduchá a rýchla príprava.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 1,5 hrnčeka práškového cukru,
- 100 gramov masla,
- 2 lyžice kyslej smotany,
- pol lyžičky vanilkovej esencie.
Postup prípravy:
- Najskôr vyšľahajte maslo s cukrom do peny. Pridajte pol lyžičky vanilkovej esencie, kyslú smotanu a znova zľahka premiešajte.
- Pre lepšiu manipuláciu môžete dať krém na chvíľu do chladničky, aby maslo stuhlo.
- Maslový krém na tortu plňte ideálne do cukrárskeho vrecka, ak ho chcete používať na zdobenie, napr. cupcakov či povrchu torty.
Kakaový maslový krém
Krémov s variáciou kakaa či čokolády je naozaj veľa a vybrať si ten pravý môže byť oriešok. Ak milujete torty s maslovými krémami a zároveň chuť kávy, pripravte si tento chutný kávový krém Hoci je tento krém maslový, nemusíte sa báť, že by bol ťažký, vďaka mlieku v recepte sa totiž skvele natiera a zároveň drží tvar. Farbu môžete v prípade potreby doladiť pridaním potravinárskeho farbiva
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 110 gramov masla,
- 200 gramov práškového cukru,
- 60 gramov holandského kakaa,
- 10 polievkových lyžíc mlieka.
Postup prípravy:
- Zmäknuté maslo vyšľahajte do peny a potom postupne pridajte kakao, polovicu množstva cukru a 5 lyžíc mlieka. Akonáhle všetko dostatočne premiešate a ingrediencie sa spoja, vmiešajte pomaly aj druhú polovicu cukru a mlieka.
- Dôkladne vyšľahajte. Pripravený kakaovo maslový krém nechajte chvíľu odstáť v chladničke.
- Táto náplň sa skvele hodí ako krém do torty alebo ako zdobenie.
Vyskúšajte aj čokoládovú tortu s týmto chutným kakaovo maslovým krémom.
Chuť maslového kávového krému sa najlepšie hodí do koláčov, ale tiež na cupcake a rakvičky.
Bielkový krém
Tento tortový krém si žiada o niečo väčšiu zručnosť. Ak sa ho však naučíte pripravovať, získate skvelý univerzálny krém, ktorý sa hodí pri každom pečení, či už ako krém na potiahnutie torty, podklad pod marcipán alebo krém na plnenie či zdobenie torty.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 4 bielka,
- 280 gramov práškového cukru,
- 500 gramov masla.
Postup prípravy:
- Do vhodnej nádoby (ideálne nerezová či sklenená misa) dajte štyri bielka so 180 g práškového cukru.
- Misu vložte do vodného kúpeľa a za stáleho miešania priveďte do varu. Akonáhle začne voda vrieť, nechajte misu v horúcom kúpeli už len zhruba pol minúty, aby sa bielka nezrazili. Následne zložte hrniec z platne a pokračujte v šľahaní ešte cca 3 minúty.
- Vyberte misu z kúpeľa, prekryte ju vlhkou handrou a nechajte zmes vychladnúť.
- Medzitým si vyšľahajte 500 gramov masla so 100 gramami práškového cukru.
- Potom do tejto zmesi opatrne zašľahajte vychladnuté bielka.
Žĺtkový krém
Tento krém na tortu je akousi obdobou vyššie spomínaného bielkového krému. Hodí sa nielen na piškóty, ale napríklad aj na plnenie rôznych trubičiek či ako doplnok k ovociu.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 250 ml smotany na šľahanie (ideálne 33%),
- 100 gramov masla,
- 3 žĺtky,
- 2 čajové lyžičky hladkej múky,
- 6 polievkových lyžíc práškového cukru,
- 1 čajovú lyžičku vanilkového cukru.
Postup prípravy:
- Rovnako, ako pri predchádzajúcom recepte je nevyhnutné pripraviť si vodný kúpeľ.
- V miske nad parou vyšľahajte vaječné žĺtky spoločne s vanilkovým cukrom a múkou, kým zmes nezhustne. Následne nechajte vychladnúť.
- V inej mise si vyšľahajte do peny maslo s práškovým cukrom.
- Pridajte vychladnutú žĺtkovú hmotu a jemne zmiešajte.
Tip: Tento žĺtkový krém môžete ozvláštniť kvalitnou horkou čokoládou a získať tak skvelý čokoládový krém do torty. Stačí k žĺtkom pri šľahaní pridať 50 gramov nalámanej roztopenej čokolády.
Jahodový žĺtkový krém
Jahody sa hodia nielen ako letné torty. Do jahodového krému sa totiž dajú použiť nielen čerstvé jahody, ale tiež zmrazené či tie z kompótu. Preto si môžete na jahodovom kréme pochutnať celoročne. Nasledujúci recept na krém z jahôd je založený na klasickom žĺtkovom kréme, do ktorého pridáte rozmixované jahody.
Suroviny, které budete potrebovať:
- 500 ml mlieka,
- 100 gramov krupicového cukru,
- 2 sáčky vanilkového pudingu,
- ½ balíčku vanilkového cukru,
- 2 žĺtka,
- 250 gramov masla,
- 250 gramov jahôd.
Postup prípravy:
- Od oka si mlieko rozdeľte na tretiny. Dve tretiny nalejte do hrnca, pridajte krupicový cukor a začnite variť.
- Zvyšnú tretinu mlieka nalejte do misy a zmiešajte s vanilkovým pudingom, vaječnými žĺtkami a vanilkovým cukrom.
- Akonáhle sa začne mlieko s cukrom variť, pridajte k nemu zmes mlieka, pudingu, žĺtkov a vanilkového cukru a varte po dobu dvoch minút.
- Až vám vznikne hustý krém, zložte ho z platne a nechajte vychladiť.
- Medzitým si z jahôd pripravte v mixéri hladkú zmes.
- Keď bude krém studený, pridajte k nemu zmäknuté maslo a rozmixované jahody a ručným šľahačom vyšľahajte hladký krém.
Jahodový žĺtkový krém je skvelý ako náplň do torty, čiapočka na cupcakes a dá sa použiť aj ako náplň do palaciniek.
Nebojte sa pri pečení experimentovať a vyskúšať aj netradičné tortové krémy.
Čokoládový krém
Kto by nemiloval chuť čokolády? Nasledujúci čokoládový krém na tortu je ľahký a k jeho príprave vám postačia tri ingrediencie. Právom patrí medzi najobľúbenejšie tortové krémy.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 100 gramov kvalitnej tmavej čokolády alebo čokolády na varenie,
- 200 ml smotany na šľahanie,
- 2 lyžičky práškového cukru,
- 1 lyžičku vanilkovej arómy (voliteľné).
Postup prípravy:
- Začnite tým, že si čokoládu nalámete na malé kúsky.
- Potom si do hlbokej panvice vylejte smotanu, pridajte cukor a za dôkladného miešania priveďte do varu.
- Ak chcete, pridajte aj lyžičku vanilkovej arómy.
- Vo chvíli, keď sa začne obsah panvice variť, pridajte nalámanú čokoládu. Za stáleho miešania varte do jej úplného rozpustenia.
- Potom zložte z platne, prelejte do misky a nechajte vychladnúť. Až bude mať zmes izbovú teplotu, uložte ju do chladničky. Ideálne cez noc.
- Druhý deň zmes vyšľahajte s pomocou ručného šľahača do tuhého krému a opäť uložte do chladničky. Krém vyberte hodinu pred tým, než ho budete chcieť použiť.
Čokoládový krém sa hodí skvele do torty, ale tiež ho oceníte pri zdobení vianočných cukroviniek.
Pomarančový krém
Tento druh maslového krému na tortu je pomerne netradičný. Pomarančová chuť však dodá vášmu múčniku šmrnc a určite prekvapí svojou chuťou.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 200 gramov masla,
- 6 lyžíc salka (prípadne iného kondenzovaného mlieka),
- 2 lyžice práškového cukru,
- 2 lyžice pomarančovej šťavy alebo pomarančového džúsu,
- pol lyžičky vanilkovej esencie.
Postup prípravy:
- Maslo vymiešajte s práškovým cukrom do peny. Postupne zašľahajte salko.
- Dajte krém odpočinúť do chladničky.
- Na záver pridajte pomarančovú šťavu alebo džús a vanilkovú esenciu a krém je hotový.
Mascarpone krém
Krém z mascarpone je veľmi tradičným krémom, s ktorým určite nikdy neurobíte krok vedľa. Ako si tento univerzálny krém pripraviť?
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 240 gramov mascarpone,
- 40 gramov masla,
- 100 gramov práškového cukru,
- vanilkovú esenciu.
Postup prípravy:
- Mascarpone zmiešajte s práškovým cukrom a vanilkou (podľa chuti).
- Pridajte maslo, ktoré je izbovej teploty.
- Dôkladne vyšľahajte a tortu môžete začať plniť alebo zdobiť hotovým pevným krémom z mascarpone.
Odporúčame: Pripravte si chutnú narodeninovú tortu a pôvodný krém nahraďte napríklad týmto mascarpone krémom.
Čokoládový krém s mascarpone
Poznáte niekoho, kto nemá rád čokoládu? To sotva. Tento jednoduchý čokoládový krém s mascarpone môžete použiť na torty, zákusky alebo rolády a nemusíte sa báť, že niečo pokazíte.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 200 g kvalitnej horkej čokolády
- 200 ml smotany na šľahanie
- 15 g cukru
- 250 g mascarpone
- štipka soli
Postup prípravy
- Do hrnca dajte smotanu, cukor, štipku soli a jemne zohrejte – smotana sa nesmie variť.
- Pridajte nalámané kúsky horkej čokolády a miešajte, kým sa nevytvorí prepojená zmes.
- Odstavte z plameňa a nechajte „ganache“ vychladnúť, kým nestuhne (aspoň pár hodín, ideálne aj cez noc).
- Pridajte mascarpone a poriadne zmes premiešajte alebo vyšľahajte, kým sa nezjednotí a nevytvorí nadýchanú penu.
Tvarohový krém (nutné piecť)
Tento tvarohový krém sa hodí na múčniky, ktoré hodláte piecť spoločne s náplňou, napríklad koláče či rôzne zákusky.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 250 gramov tvarohu (ideálne tučný),
- 70 gramov práškového cukru,
- 1 vajíčko,
- vanilkovú esenciu.
Postup prípravy:
- Tvaroh vyšľahajte s práškovým cukrom, vajíčkom a lyžičkou vanilkovej esencie do jemnej hmoty.
- Kvôli surovému vajíčku je dôležité krém piecť spoločne s cestom.
Tvarohový krém bez pečenia
Tvarohovo maslový krém je obľúbený pre svoju chuť a predovšetkým aj skvelú konzistenciu, vďaka použitiu masla. Hodí sa na plnenie rôznych dezertov aj zdobenie torty.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 140 gramov tvarohu,
- 100 gramov masla,
- práškový cukor,
- 50 gramov marmelády.
Postup prípravy:
- Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom, pridajte marmeládu vami zvolenej chuti a premiešajte.
- Postupne po lyžiciach pridávajte tvaroh a miešajte.
- Po vymiešaní vložte hladký krém do chladničky.
- Po vychladení môžete začať plniť alebo zdobiť.
Citrónový krém
Svieži citrónový krém na tortu je ľahký na prípravu. Citróny je možné navyše nahradiť inými citrusovými plodmi a vytvoriť si tak napríklad mandarínkový alebo grapefruitový krém. Krém je mierne kyslý a sladkému pečivu dodá správny šmrnc.
Suroviny:
- citrónová kôra z jedného citróna,
- 3/4 hrnčeka citrónovej šťavy,
- 3/4 hrnčeka cukru krupice,
- 3 vajcia,
- 4 žĺtky,
- 4 lyžice masla,
- 1/4 lyžičky soli.
Postup prípravy:
- Začnite tým, že citrón dôkladne umyjete pod prúdom teplej vody.
- Potom ho osušte a nastrúhajte si do misky kôru.
- Citrón rozpoľte az oboch polovíc vytlačte šťavu do pripraveného hrnčeka.
- Zatiaľ čo kôra vám postačí z jedného citróna, na šťavu ich budete potrebovať viac.
- Až hrnček naplníte do ¾, prelejte jeho obsah do hrnca, do ktorého pridajte kôru, cukor a soľ.
- Túto zmes začnite variť a varte ju až do úplného rozpustenia soli a cukru.
- Počas doby, kedy sa bude zmes rozpúšťať, v miske si rozšľahajte žĺtky a vajíčka.
- Tie následne pridajte do hladkej zmesi a varte po dobu ďalších piatich minút.
- Keď bude zmes v hrnci hustá, zložte ju z platne a cez sitko ju prelejte do misy.
- Pridajte zmäknuté maslo a ručným šľahačom vyšľahajte hladký krém.
- Akonáhle budete mať hotovo, cez misu natiahnite potravinovú fóliu a aspoň na dve hodiny ju uložte do chladničky.
Citrónový krém je vhodný aj na sladké pečivo a vianočné pečivo. Vyskúšajte ho aj ako citrónovú náplň do torty.
Škoricový krém
Škoricový krém na tortu je vďaka svojej chuti veľmi špecifický, ale ak vás už nebavia klasické krémy na torty, potom určite neváhajte s vyskúšaním tohto receptu.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 175 gramov krémového syra (napríklad Philadelphia),
- 100 gramov masla,
- 100 gramov práškového cukru,
- vanilkovú esenciu,
- škoricu.
Postup prípravy:
- Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom. Pridajte zhruba lyžičku mletej škorice.
- Postupne po lyžiciach pridávajte krémový syr.
- Po vymiešaní hladkého krému odložte aspoň na hodinu do chladničky, aby sa s náplňou lepšie pracovalo.
Parížsky krém
Parížsky krém je univerzálnou náplňou do koláčov alebo torty. Hodí sa tiež na dekorovanie, napr. ako krém na muffiny či ako maškrta sama o sebe, napr. v kombinácii s ovocím.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 250 ml smotany na šľahanie (33%),
- 100 g kakaa
- 350 g kryštáľového cukru
- 500 g masla
Postup prípravy:
- Do hrnca nalejeme smotanu, pridáme cukor a privedieme do varu – cukor sa musí rozpustiť.
- Zložíme z plameňa a do ešte horúcej smotany pridáme kakao. Do hladka rozmiešame metličkou.
- Nechajte vychladnúť (ideálne vložte zmes na chvíľu do chladničky). Do vychladenej zmesi pridajte nadrobno nakrájané kúsky masla a poriadne vyšľahajte.
- Buďte trpezlivý, vyšľahať parížský krém na tortu trvá cca 13 – 15 min.
- Správne ušľahaný krém naberie na objeme a bude mať nadýchanú penovú konzistenciu.
Pudingový krém
Pudingový krém je obľúbenou sladkou náplňou do všetkých druhov tort.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 250 gramov masla,
- 300 ml mlieka,
- vanilkový pudingový prášok,
- 150 gramov práškového cukru,
- lyžicu rumu či vanilkovej esencie.
Postup prípravy:
- Podľa návodu uvarte vanilkový puding. Môžete na prípravu zvoliť menší objem mlieka, aby bol puding hustejší a lepšie sa potom s krémom pracovalo.
- Nechajte puding vychladnúť. Občas ho premiešajte, aby ste zabránili vytvoreniu škrupiny na povrchu.
- Vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom. Do tejto zmesi po lyžiciach primiešajte vychladnutý puding.
- Na záver môžete pre lepšiu chuť pridať ešte rum či vanilku.
Jogurtový krém
Jogurtový krém na tortu je skvelým doplnkom predovšetkým pre ľahké piškótové torty s čerstvým ovocím. Získate tak veľmi jemný múčnik.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 650 ml hustého jogurtu (gréckeho typu),
- 250 ml šľahačky na šľahanie,
- 5 lyžíc práškového cukru,
- 8 plátkov želatíny.
Postup prípravy:
- Ponorte plátky želatíny do studenej vody. Všetky ostatné prísady zmiešajte v mise, smotanu nešľahajte.
- Zmäknutú želatínu nechajte zľahka odkvapkať a preložte do hrnca, kde ju začnite pomaly zahrievať. Odoberte si do menšej misky niekoľko lyžíc krému.
- Po rozpustení želatíny ju za rýchleho miešania pridajte do tejto misky.
- Túto zmes so želatínou potom opäť za stáleho miešania vráťte späť ku krému.
Kokosový krém s mascarpone
S týmto receptom na kokosový krém neurobíte krok vedľa. Potešte svojich blízkych výbornou tortou s krémom z kokosu.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 2 plechovky kokosového mlieka,
- 250 gramov mascarpone,
- 3 lyžice práškového cukru.
Postup prípravy:
- Než sa pustíte do prípravy krému, obe plechovky s kokosovým mliekom nechajte stuhnúť v chladničke.
- V najlepšom prípade ich nechajte v chladničke cez noc a do prípravy krému sa pustite až na druhý deň. Vďaka tomu, že bude kokosové mlieko stuhnuté, bude výsledný krém lepšie držať tvar.
- Druhý deň začnite tým, že plechovky vyberiete z chladničky av mise ich zmiešate s práškovým cukrom.
- S pomocou ručného šľahača vyšľahajte hladký krém a následne doň ešte primiešajte mascarpone a opäť vyšľahajte. Hotový krém dajte vychladiť do chladničky.
TIP: Kokosový krém je skvelý do torty, cupcakov a rolád.
Odporúčame: Čím nahradiť mascarpone v receptoch
Karamelový krém s čokoládou
Obľúbený recept na karamelový krém s čokoládou je stvárnením sna snáď každého z nás. Kombinuje totiž intenzívnu chuť čokolády so sladkou chuťou karamelu a tvorí neodolateľné duo.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 640 gramov smotany na šľahanie,
- 2 lyžice medu,
- 170 gramov mliečnej čokolády,
- 170 gramov krupicového cukru,
- 65 gramov masla.
Postup prípravy:
- Do hrnca odlejte 340 gramov smotany a pridajte med. Túto zmes dajte na platňu a nechajte ju ohriať.
- Medzitým si vo vodnom kúpeli nechajte rozpustiť čokoládu, ktorú nalámajte na malé kúsky, aby sa rýchlejšie rozpustila.
- Potom si do väčšieho hrnca nasypte cukor a na miernom plameni na platni si vytvorte karamel.
- Akonáhle budete mať hotovo, pridajte ku karamelu maslo a teplú zmes smotany a medu. Po celý čas obsah hrnca dôkladne miešajte.
- Akonáhle bude zmes hladká, odstavte ju z platne a pridajte k rozpustenej čokoláde.
- Až sa vám vytvorí hladký krém, máte hotovo. Prikryte misu potravinovou fóliou a dajte cez noc do chladničky.
- Pred použitím krém vyberte z chladničky a pridajte k nemu zvyšnú smotanu. Aby vám vznikol hladký a našľahaný krém, použite ručný šľahač.
Karamelový krém s čokoládou sa skvele hodí ako náplň do klasickej torty, ale použiť sa dá aj do zlepovaných vianočných cukroviniek a ako náplň do trubičiek.
Mandľový krém
Vyskúšajte tento luxusný recept na mandľový krém a garantujeme vám, že si ho zamilujete na prvé ochutnanie.
Suroviny:
- 1 balenie mandľového pudingového prášku,
- 100 gramov krupicového cukru,
- 50 ml smotany na šľahanie,
- 250 gramov masla,
- 300 ml mlieka,
- 2 lyžice nadrobno nakrájaných mandlí (voliteľné).
Postup prípravy:
- Do hrnca nalejte mlieko, balenie mandľového pudingu a cukor. Zmes priveďte za stáleho miešania do varu.
- Akonáhle získa obsah hrnca hustú konzistenciu, zložte ho z platne av studenom kúpeli zmes nechajte vychladnúť.
- Aby sa vám nevytvorili hrudky, obsah hrnca vo vodnom kúpeli po celý čas miešajte.
- Akonáhle bude mať zmes izbovú teplotu, pridajte zmäknuté maslo a vyšľahajte dohladka.
- Nakoniec pridajte smotanu a opäť vyšľahajte do hladkej konzistencie.
- Ak chcete, môžete do krému pridať aj mandle nakrájané nadrobno. Krém je ihneď pripravený na použitie.
TIP: Mandľový krém je vhodný ako náplň do torty a hodí sa najmä na slávnostné príležitosti, pretože v nás evokuje nádych luxusu a dekadencie.
Výroba torty a všemožných ďalších zákuskov a maškŕt môže byť veľkým orieškom. Nebojte sa skúšať stále nové a nové chute a postupy. Možno vďaka tomu objavíte recept, ktorý vás uchváti a posunie vaše dezerty na vyšší level. Nájdite si ten svoj najobľúbenejší a najlepší krém na tortu.
Zdroj: allrecipes.com, sweetlycakes.com, tipio.cz
Obľúbené recepty na torty