Pad Thai si jednoducho zamilujete alebo sa mu budete vyhýbať. Tento pokrm patrí medzi jedlá, ktoré bežne nájdete v akomkoľvek ázijskom bistre, ale aj v luxusných reštauráciách.
Čo je Pad Thai
Pad Thai je thajské národné jedlo, pre ktoré sú typické vyprážané ryžové rezance, tofu, sušené krevety, fazuľové klíčky a vajíčka. Avšak aj tento tradičný pokrm má svoje obmeny.
Aj pokrm ako je Pad Thai má svoju históriu. Písal sa rok 1932 a v Thajsku panoval nacionalizmus. Po roku 1932, kedy bola v krajine ukončená monarchia, prebehla verejná súťaž, ktorej cieľom bolo vybrať národný pokrm. Víťazom sa stal Pad Thai, ktorého recept obsahoval ryžové rezance, reďkovky, klíčky, arašidy a vajcia. Tajomstvom lahodnej chuti tohto receptu sú ryžové rezance, ktoré sú ochutené cukrom, tamarindom, limetkovou šťavou, octom a rybou omáčkou. Keďže čo človek, to iná chuť, Pad Thai by sa mal tiež podávať s dochucovadlami, ako je mleté červené chilli, biely ocot, rybia omáčka a limetová šťava.
Stretnúť sa tiež môžeme s Pad Thai s kuracím mäsom, ale aj s bravčovým mäsom či krevetami, čo sú najobľúbenejšie varianty receptu. Pri príprave Pad Thai treba myslieť na dôkladné vyváženie textúr a chutí pokrmu – suroviny by mali byť žuvacie a chrumkavé zároveň, chuť by mala vyvážiť sladkosť, kyslosť a slanosť pokrmu.
Recept na kuracie Pad Thai
Pripravte si thajský originálny recept na Pad Thai.
Suroviny
- 250 g ryžových rezancov,
- 1 kuracie prso,
- 1 plechovka sójových (alebo fazuľových) klíčkov,
- 1 veľká cibuľa,
- 1 jarná cibuľka,
- 1 mrkva,
- 4 lyžice omáčky teriyaki,
- 4 lyžice kvalitné sójové omáčky,
- 1 chilli paprika,
- 2 lyžice oleja,
- 1 lyžica masla,
- 2 lyžice hnedého cukru,
- 1 limetka,
- 1 vajce,
- nesolené arašidy,
- sezamové semienka,
- čerstvé bylinky (napr. koriander, thajská bazalka a pod.)
Postup prípravy
- Aby ste si vychutnali pokrm tak, ako Thajčania, je potrebné si naložiť mäso niekoľko dní vopred. Mäso umyte, odblaňte a nakrájajte na malé kocky. Zo sójovej omáčky a nakrájaných čili papričiek si vytvorte marinádu, do ktorej mäso vložte a uložte aspoň na jeden deň do chladničky.
- Ryžové rezance zalejte horúcou vodou a nechajte zmäknúť – nemusíte ich variť.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte najemno. Mrkvu umyte, očistite a nakrájajte na jemné rezančeky.
- Sójové klíčky prepláchnite pod vodou a nechajte odkvapkať. Arašidy nasekajte na veľmi malé kúsky – pomôcť si môžete mixérom alebo mažiarom.
- Na rozohriatom oleji s maslom sprudka opečte naložené mäso – v tomto prípade je ideálna wok panvica.
- Pridajte cibuľku a mrkvu – restujte maximálne 5 minút.
- Do panvice prilejte vytlačenú šťavu z dvoch limetiek, teriyaki omáčku, hnedý cukor a všetko premiešajte.
- Zmes odhrňte na jednu stranu a do prázdneho miesta vyklepnite jedno vajce a niekoľkokrát ho premiešajte. Nakoniec všetky ingrediencie zmiešajte dohromady.
- Na záver do zmesi pridajte rezance a klíčky, ktoré ste predtým scedili. Všetko zasypte jarnou cibuľkou a servírujte s drvenými arašidmi a nasekanými čerstvými bylinkami.
Alternatívou Pad Thai s kuracím mäsom je Pad Thai s krevetami, po ktorom sa budete ešte dlho olizovať.
Zdroj: www.recipetineats.com, www.feastingathome.com
Ďalšie recepty zo svetovej kuchyne