Rascová polievka bola pripravovaná už našimi prababičkami a dodnes je súčasťou školských jedální i domácností. Pripravte si recept na túto veľmi jednoduchú, ale zdravú polievku.
Rascová polievka s vajcom je často veľmi podceňovanou polievkou. Varili ju už naše prababičky, ktoré už vtedy veľmi dobre poznali jej účinky. Rasca je totiž nenápadné korenie, ktoré pomôže s rôznymi zdravotnými neduhmi. Nechajte sa inšpirovať receptom, ktorý zvládne aj začiatočník.
Prečo je rascová polievka zdravá
Vedeli ste, že aj obyčajná rasca má blahodárne účinky na naše zdravie, a preto by mala byť súčasťou našich jedálnych lístkov? Hlavnou zložkou rasce je karvón, ktorý má významný vplyv na trávenie, napomáha pri nadúvaní a črevných kolikách. Avšak rasca má tiež mnoho iných pozitívnych prínosov pre naše zdravie, ako napríklad:
- napomáha pri akýchkoľvek bolestiach (tíši najmä bolesti menštruačné),
- podporuje tvorbu materského mlieka,
- bojuje proti kašľu,
- upokojuje,
- znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi,
- je dobrým pomocníkom pri chudnutí,
- odvar z rasce je vhodný pre výplach očí,
- rasca podporuje krvotvorbu,
- má protizápalové účinky.
Rýchla rascová polievka
Rascová polievka s vajíčkom je snáď najjednoduchšou možnou polievkou vôbec. Vyskúšajte tento rýchly a hlavne chutný recept, na ktorom si pochutnajú aj deti.
Suroviny
- 1 veľká kávová lyžička masti,
- voda (zeleninový vývar),
- 1 vrchovatá kávová lyžička rasce,
- 1 vajce,
- 1 polievková lyžica hladkej múky,
- 1 kávová lyžička vegety alebo kocka bujónu,
- trocha mletej sladkej papriky a čerstvej nasekanej petržlenovej vňate.
Postup prípravy
- Masť si v hrnci rozohrejte.
- Pridajte rascu a mletú papriku, krátko opražte.
- Do hrnca pridajte múku, premiešajte a zalejte vodou alebo zeleninovým vývarom.
- Dochuťte vegetou alebo soľou a varte 10 minút.
- Celé vajce rozšľahajte a vlejte pred koncom do polievky, poriadne premiešajte.
- Na záver pridajte čerstvú nasekanú petržlenovú vňať, ktorá polievku krásne prevonia.
Tipy na vylepšenie
- Rascová polievka s vajcom môže byť o niečo chutnejšia a výživnejšia, keď do nej pridáte nastrúhanú mrkvu a petržlen.
- Aby zasýtila čo najviac, pridať môžete aj zemiaky, kombinácia rasce a cesnaku je tiež zdravotne prínosná.
- Táto rýchla polievka bude lepšie chutiť, keď ju pripravíte na masti, pretože práve to je tajomstvom jej chuti.
- Vynechať môžete zásmažku z múky, ktorú môžete nahradiť už spomínanou nastrúhanou zeleninou, takže rascová polievka bez múky určite poteší aj celiakov.
S čím podávať polievku
Rascovú polievku môžete podávať na mnoho spôsobov:
- Rascová polievka s vajcom – stačí do polievky pridať rozšľahané vajcia.
- Rascová polievka s haluškami – aj klasické halušky z múky alebo krupice sa do tejto polievky hodia.
- Rascová polievka s krupicou – do polievky môžete pridať aj krupicu. Rozšľahajte vajcia, pridajte krupicu a vlejte do polievky.
- S krutónmi – čerstvé osmažené krutóny dodajú polievke tú pravú chuť.
- S rezancami – závarkou do polievky môžu byť aj rezance či iné cestovinové závarky.
- So zeleninou – koreňová zelenina spolu so zemiakmi rascovú polievku výrazne obohatí.
Rascová polievka by rozhodne nemala chýbať v jedálničku dojčiacich matiek. Novonarodené bábätká často trápi nadúvanie a bolesti bruška, s ktorými si vie poradiť práve korenie ako je rasca.
Pripravujete aj vo vašej domácnosti tento recept alebo už postupne vymizol z kuchárskych kníh?
Zdroj: warburtons.co.uk, kingarthurbaking.com
Ďalšie recepty na rýchle polievky