ReceptyTipy do kuchyne

14 tipov, čím nahradiť vajcia v receptoch pri varení a pečení

14 tipov, čím nahradiť vajcia v receptoch pri varení a pečení

Čím nahradiť vajcia v receptoch – to je otázka, s ktorou sa pri pečení či varení stretávame, pokiaľ nám práve táto surovina doma chýba. Prinášame vám skvelých 14 tipov, čím nahradiť vajcia pri pečení v pripravovanom recepte. Naučte sa v kuchyni improvizovať a nahrádzať ingrediencie, ktoré práve nemáte po ruke. Fantázii sa medze nekladú.

Prečo je vajíčko pri pečení a varení dôležité?

V každom recepte, v ktorom sa vajíčko nachádza, má veľmi dôležitú úlohu – spája všetky suroviny dohromady a zároveň pôsobí ako kypridlo. Vajcia v recepte robia cesto vzdušnejšie a vláčnejšie.

Čím nahradiť vajcia pri pečení

Okrem toho, že vám práve došli doma vajíčka, môžete hľadať náhradu aj z dôvodu diéty, alergie či vegánskej stravy. Považujeme za veľmi dobré a praktické vedieť, čím nahradiť vajcia v kuchyni pri pečení a varení.

Pozor!
V receptoch môžeme nahradiť iba 1 – 2 vajíčka, nie viac. Pokiaľ sú v recepte potrebné už 3 vajíčka, znamená to, že tvoria základ receptu a bez neho sa pripravovaný koláč či iný pokrm zrejme nepodarí.

Vyberte si niektorý zo 14 overených tipov, čím nahradiť vajcia, podľa toho, aké ingrediencie sa práve u vás doma nachádzajú.

Banán

Skúsené gazdinky vedia, že najlepšou ingredienciou, keď neviete čím nahradiť vajcia pri pečení, je dozaista banán. Jedno vajce nahradíte polovicou zrelého banánu, ktorý roztlačte na kašu a pridajte do receptu. Platí, že čím viac zrelý, až prezretý, tým lepšie. Vajcia môžete nahradiť banánom v múčnikoch a pudingoch. Túto náhradu môžete použiť aj do krémov, kde však počítajte s jemne banánovou príchuťou.

  • množstvo: 1 vajce = približne polovica zrelého banánu
  • využitie: múčniky, dezerty, pudingy, krémy

Jablčné pyré alebo šťava

Pokiaľ vám banánová aróma v recepte veľmi nevonia, vyskúšajte jablčné pyré, ktoré má jemnejšiu chuť i vôňu. K pyré nezabudnite pridať trochu prášku do pečiva, čo zaistí rovnakú funkciu ako vajíčka v recepte.

  • množstvo: 1 vajce = približne 5-6 PL jablčného pyré, cca štvrť hrnčeka
  • využitie: múčniky, dezerty, pudingy

Jogurty a rastlinné mlieka

Rastlinné mlieko je skvelou náhradou vajíčka do receptov aj v prípade, že preferujete vegánsku stravu. Do koláčov a sladkých dezertov môžete ako náhradu použiť jogurt – najlepšie ovsený, sójový, kokosový, ale môže byť aj biely. Jogurt premiešajte so štipkou prášku do pečiva a potom pridajte k cestu.

Ak potrebujete do receptu iba vaječné žĺtky, nahradiť ich môžete kokosovým mliekom, ktoré vyšľaháte do požadovanej konzistencie.

  • množstvo: 1 vajce = 4 PL rastlinného mlieka alebo jeden jogurt (približne 50-60 g)
  • využitie: múčniky, sladké pečivo, dezerty, krémy

Arašidové maslo

Pokiaľ sa pri otázke čím nahradiť vajcia rozhodnete pre arašidové maslo, myslite vždy na to, že má slanú chuť, čo ovplyvní aj pripravovaný recept. Samozrejme vhodné je hladké maslo, nie to, ktoré obsahuje kúsky arašidov.

  • množstvo: 1 vajce = 3 PL arašidového masla
  • využitie: múčniky, krémy, dezerty

Sójové produkty a tofu

Sójové mlieko je dokonalou náhradou vajíčka do rôznych receptov. Dokonca obsahuje rovnaký podiel lecitínu. Okrem sladkých receptov a krémov môžete túto náhradu využiť napríklad aj na majonézy.

Silken, hodvábne tofu, je výbornou náhradou vajíčok dokonca aj do kysnutého a treného cesta. Dodá každému cestu vláčnosť a jemnú konzistenciu. Toto tofu si však nemýľte s klasickým tofu, ktoré sa často používa ako náhrada mäsa pre vegetariánov.

  • množstvo: 1 vajce = približne 60 ml sójového mlieka alebo 60 g tofu (hodvábneho tofu, silken)
  • využitie: sladké recepty, krémy, majonéza. Tento druh tofu je tak dokonalou náhradou vajec, že si z neho môžete pripraviť aj miešané vajíčka.
hodvábne silken tofu
Zdroj foto: Brian Yarvin / Shutterstock.com

Múka a škrob

Náhradou vajec môže byť aj obyčajná múka, pretože je bohatá na lepok, ktorý dokáže všetky ingrediencie v recepte dobre prepojiť. Rovnako funguje aj škrob, ktorý je vždy potrebné rozmiešať v 2 lyžičkách vody.

  • množstvo: 1 vajce = 2 lyžice múky, 2 lyžice vody, 2 lyžice oleja a 1 lyžica prášku do pečiva

Pudingový prášok

Pudingový prášok funguje v ceste na rovnakom princípe ako škrob alebo múka, vajíčko veľmi dobre nahradí a suroviny prepojí.

  • množstvo: 1 vajce = 1 KL pudingu, 1 KL oleja
  • využitie: sladké cestá, sladké dezerty, pudingy, krémy

Jedlá sóda a prášok do pečiva

Ak chcete v receptoch nahradiť jedno vajce, musíte zmiešať nižšie uvedené suroviny. Niekedy sa však uvádza, že aj samotná lyžička prášku do pečiva nahradí vajíčko.

Ako využiť jedlú sódu? Ak chcete nahradiť 1 vajíčko, na pol kila múky v receptoch sa používa približne 3-4 lyžičky sódy, ktoré rozmiešajte v 3 lyžičkách citrónovej šťavy alebo octu

  • množstvo: 1 vajce = 1 KL prášku do pečiva, 1 KL oleja, 1 KL vody
  • využitie: múčniky, palacinky, lievance, muffiny, sladké koláče, cestíčko na obaľovanie

Ovsené vločky

Ak pečiete suché pečivo, napríklad sušienky, ovsené vločky sú dobrou náhradou.

  • množstvo: 1 vajce = 2-3 lyžice ovsených vločiek

Semienka

Vajíčko môžete nahradiť semienkami, najvhodnejšie sú chia semienka alebo ľanové semienka. Chia semienka stačí nechať vo vode krátko napučať, avšak pri ľanových semienkach počítajte s tým, že potrebujú zostať vo vode aspoň pár hodín.

  • množstvo: 1 vajce = 2 PL semienok (ľanové alebo chia semienka) a 4 PL vody
  • využitie: krehké cesto, trené cesto, brownies, slané pečivo
chia semienka
Zdroj foto: everydayplus / Shutterstock.com

Čím nahradiť vajcia pri varení

Ak sa pri varení trápite s otázkou, čím nahradiť vajcia v recepte, nezúfajte. Pri varení môžete taktiež využiť všetky vyššie uvedené náhrady. Chuť danej suroviny už musíte zladiť s receptom, ktorý ste sa rozhodli pripravovať.

Zemiaky

Do klasických slaných pokrmov môžeme použiť nastrúhanú zemiak ako náhradu vajíčka. Jedno vajce nahradia 2-3 lyžice čerstvo nastrúhaného surového zemiaku. Takéto náhrady môžete využiť napríklad pri príprave zemiakových či cuketových placiek, fašírok a pod.

Olej

Pri oleji si však dávajte pozor, vhodné je nahrádzať iba jedno vajíčko, viac oleja by negatívne ovplyvnilo chuť, ale aj výslednú konzistenciu pripravovaného receptu. Jedno vajce nahradí približne 50-60 ml slnečnicového oleja.

Pivo

Pokiaľ potrebujete obaliť mäso a vytvoriť vhodnú konzistenciu cestíčka, potom je pivo ideálnou náhradou vajíčka. Pokiaľ neviete, čím nahradiť vajcia pri obaľovaní, postupovať môžete ako pri klasickom trojobale, akurát namiesto mlieka a vajca využijete novú zložku, a to pivo.

Cícerová voda

Pokiaľ nájdete doma v špajze konzervu cíceru, máte vyhrané. Cícer má podobné zloženie ako vajíčko, preto cícerová voda z konzervy dokáže nahradiť vajíčko tak dokonale, že z nej môžete pripraviť tuhý sneh z bielkov. Taký sneh sa šľahá o trošku dlhšie, ale do štvrť hodiny by ste to mali zvládnuť. Aký je vhodný pomer? Ak chcete nahradiť 1 celé vajce, použite 3 PL cíceru, ak chcete nahradiť len vaječné bielko stačí vám 2 PL cícerovej vody.

Tipy, čím nahradiť vajcia sa raz za čas hodia v kuchyni každému, komu pochybí jedna zo základných surovín. Preto ak ste sa rozhodli upiecť či uvariť si vaše obľúbené jedlo, nevzdávajte sa, pokiaľ vám doma chýbajú nejaké ingrediencie. Využite naše osvedčené tipy, čím nahradiť suroviny a pripravte si chutné pokrmy.

Zdroj: healthline.com, thekitchn.com


Ďalšie tipy do kuchyne